fbpx

Spilletider og Billetter

Vi tegner din drøm for Fredrikstad!

01.07-03.07 2021 kl. 11:00 – 17:00Vi tegner din drøm for Fredrikstad!FredrikstadStortorvetGratis, ingen påmelding

In Search of Democracy 3.0, del 1: Vi tegner din drøm for Fredrikstad

Hva ville gjort stedet der du bor enda bedre?

Kan kunst bidra til bedre byutvikling og økt medbestemmelse? Ja, mener Østfold Internasjonale Teater og Company New Heroes, som inntar byrom med kunstprosjektet In Search of Democracy 3.0.  Først spør vi deg som bor i og bruker byen hvorden du ønsker at den skal utformes for fremtiden. Etterpå tegner vi svaret ditt.

En interaktiv installasjon plasseres sentralt i byen. Her får man muligheten til å sette seg ned med en profesjonell illustratør og snakke om hva man savner og ønsker seg i egen by. Hver samtale resulterer i en tegning som umiddelbart stilles ut i installasjonen. Samlet visualiserer tegningene et mangfold av forslag, som senere blir overlevert til ansvarlig utbygger i det aktuelle området.

Tidligere gjennomføringer av
In Search of Democracy 3.0 i Fredrikstad:

Folk i Fredrikstad har hatt flere muligheter til å få tegnet sin drøm for fremtidens by.

GAMLEBYEN KULTURHUS, 24.-25. NOVEMBER 2022
Installasjonen var en del av Flip the fort-festivalen arranger av og for unge.

TROSVIKSTRANDA I FREDRIKSTAD, 9.-10. SEPTEMBER 2022
Installasjonen var en del av arrangementet Fremtidens Trovikstranda, arrangert i samarbeid med Kulturnatt Fredrikstad, Stor-Oslo Eiendom og Isegran Eiendom.

STORTORVET I FREDRIKSTAD, 1.-3. JULI 2021
arrangementet var en del av Glommafestivalen 2021.

Over ser du ideer fra folk i Fredrikstad. (Mus over og klikk på pil til høyre/venstre for å bla)

Byutviklingsområder Fredrikstad

I Fredrikstad har prosjektet fokusert på byutviklingsområdene FMV Vest, Trosvikstranda og Gudebergjordet:

Trosvikstranda

Dette sentrale utviklingsområdet er 21 mål stort, med elvefront på rundt 250 meter. De to største grunneierne, Isegran Eiendom og Stor-Oslo Eiendom, har et felles selskap for utviklingen, Trosvikstranda utvikling AS. Til sammen eier de rundt 90 prosent av arealet. Regulerings- planleggingen er i gang, og det er foreslått en kombinasjon av boliger og forretningsbygg. Andre uke i september 2022 lanserer utbyggerne en digital medvirkningsportal der alle kan gå inn for å si sin mening om planene: trovikstranda.no. Medvirkningsportalen vil være åpen frem til midten av november 2022.

Dronefoto av Trovikstranda (Værstebrua bak til venstre). Foto: Terje Holm.

FMV Vest (tidl. Fredrikstad Mekaniske Verksted)

Det gamle industriområdet der Fredrikstad Mekaniske Verksted var aktivt fra1873 til 1987 er nå et av Norges største byutviklingsprosjekter. Her kan det bli boliger, skoler, kultur- og næringsvirksomhet og idrettsanlegg. Det skal lages hele seks regulerings- planer for området, som eies dels av Værste AS og dels av Jotne Eiendom. Veiledere for utviklingen ble vedtatt i juni og det er startet reguleringsarbeid på tre delområder.

In Search of Democracy 3.0, Fredrikstad, FMV Vest
Dronefoto av FMV Vest, gamle Fredrikstad Mekaniske Verksted. Foto: Terje Holm

Gudebergjordet

Kommuneplanens arealdel slår fast at Gudebergjordet (under) skal sikres til “framtidig viktig byutviklingsformål”. Men hva er det? Folk i Fredrikstad hadde ideer for både musikkfestival og byhage.

Dronefoto av Gudebergjordet, Terje Holm.

Flere datoer, steder og teaterforestilling

In Search of Democracy 3.0 produseres av Østfold Internasjonale Teater sammen med og basert på et konsept av det nederlandske kompaniet New Heroes. Det overordnede agendaen til kunstprosjektet som helthet er å undersøke medvirkning og lokalt demokrati. Denne norske varianten ønsker å fremme et mangfold av stemmer i byutviklingsprosesser, og ble første gang gjennomført i Moss høsten 2020.

I løpet av 2023 besøkte vi flere byer og steder med installasjonen.
>>Se alle aktuelle datoer og steder for In Search of Democracy 3.0 – interaktiv installasjon.

In Search of Democracy 3.0 finnes også som teaterforestilling! Forestillingen hadde norgespremiere i 2020 og ble spilt i Fredrikstad, ved Kulturytring i Drammen og på Sånafest i 2023!
>>LES MER OM In Search of Democracy 3.0, del 2 – forestilling

In Search of Democracy 3.0 senket terskelen for demokratisk deltakelse til et nivå hvor selv den mest beskjedne kunne føle seg trygg og ivaretatt.

Arve Rød: Engasjement Moss!

Kreditering

Konsept: Lucas De Man, Pascal Leboucq, Kimberly Major (New Heroes)
Kurator-produsent ØIT: James Moore
Produksjonskoordinator: Fredrik Borgund
Tekniker: Øyvind Andresen
Verter: Anette H. Tømmerholen, Andrea Skotland, Carla Wexels Riser, Ellen Røhr-Staff
Medvirkende kunstnere Fredrikstad
2021: Katarina CaspersenHans Gerhard MeierKjersti Synneva MoenSimen LangelandMats Jørgen SivertsenAurora Wilde. 2022: Katarina Caspersen, Kjersti Synneva MoenSimen Langeland, Mats Jørgen SivertsenMads Johan Øgaard 2023: Katarina Caspersen, Sara Hjardar, Simen Langeland, Kjersti Synneva MoenMats Jørgen SivertsenMads Johan Øgaard
Støttet av: Prosjektet er en del av IN SITU Act som er støttet av EU-programmet Kreativt Europa, og har også mottatt støtte via Viken Fylkeskommune og Byliv Moss.

in situ

Les mer

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler