fbpx

Spilletider og Billetter

Tyngde -et filmdikt

13.10.20 kl. 18:00 – 19:30Tyngde -et filmdiktOsloVega SceneBilletter

Tyngde – et filmdikt

14.10.20 kl. 20:30 – 22:00Tyngde – et filmdiktOsloVega SceneBilletter

Tyngde – et filmdikt

Østfold Internasjonale Teater er stolte over å kunne presentere Tyngde – en publikumsopplevelse i krysningspunktet mellom film, teater og konsert!

Thomas Østbyes rykende ferske film er basert på Demian Vitanzas tekst med samme navn, som vant Ibsenprisen i 2019. Teksten er musikalsk bearbeidet i et elektroakustisk lydlandskap av Nils Martin Larsen og Bendik Hovik Kjeldsberg, som også spiller live på scenen. 

Sterk og personlig

Tyngde skildrer ensomhet, sykdom, utenforskap, sorg og lengsel etter fellesskap – men også stor kjærlighet og tilhørighet. Her presenteres to fortellinger, begge formidlet i et overraskende og poetisk perspektiv.

På lerretet ser vi elleve år gamle Alva Vitanza fra Halden og skuespiller Terje Strømdahl. Strømdahl har et svært personlig forhold til manus, delvis er basert på hans samtaler med med Vitanza etter partnerens tidlige bortgang.

Fra tekst til scene til lerretet

Teaterversjonen av Tyngde var en del av det opprinnelige åpningsprogrammet til Østfold Internasjonale Teater som måtte avlyses pga. Korona-situasjonen. Istedet ble teatret co-produsenter for filmen som ble tatt opp i vår og nå presenteres for publikum. Velkommen til en helt spesiellfilmopplevelse!

Medvirkende

Produsent, regi og klipp: Thomas Østbye
Manus: Demian Vitanza
Skuespillere: Terje Strømdahl, Alva Vitanza
Komposisjon og musikk: Nils Martin Larsen, Bendik Hovik Kjeldsberg
Foto: Marte Vold
Lyddesign: Gunn Tove Grønsberg
Linjeprodusenter og koordinering: Cathrine Kielland og Anneli Sollie (Østfold Internasjonale Teater)

Produksjon: Demian Vitanza fiksjoner og PlymSerafin.
Co-produksjon: Østfold Internasjonale Teater
Muliggjort med støtte fra Østfold Internasjonale Teater, samt omdisponerte gjestespillmidler fra Norsk Kulturråd via Conerstone / Vik & Lie

I forkant av filmen er det laget en sceneversjon av Tyngde, som skulle blitt spilt flere steder i Østfold våren 2020, men som måtte avlyses pga. korona. Kreditering sceneversjon:
Regi scenisk versjon: Simon Boberg
Scenografi og grafiske elementer: Eirik Sæther
Lysdesign, teknikk: Yasin Gyltepe
Dramaturg sceneversjon: Elin Amundsen Grinaker
Produsent sceneversjon: Ingrid Hansen 

Omtaler:

«Filmversjonen av Vitanzas tekst er fullstendig til å miste pusten av […] Hver eneste levde erfaring formidles gjennom Terje Strømdahls ansikt og stemme på en måte som overgår alt jeg har sett på teaterscenen på en lang stund»

Judith Dybenbdal, Scenekunst.no

«Demian Vitanza har åpenbart en særegen evne til å få folk til å åpne seg og by på historier som er viktige, både i kraft av det individuelle og det allmenngyldige. Terje Strømdahls dypt personlige inngang til materialet, i kombinasjon med det overordnede kunstneriske prosjektet, gjør dette til en sjelden forestilling.»

Chris Eriksen, Scenekunst.no (om sceneversjonen) 

«Tyngde setter seg i kroppen som en eksistensiell klo  (…) Dette er en kraftanstrengelse av dimensjoner.» 

Victoria Kielland, Klassekampen (om sceneversjonen)

«Jeg er blitt svært positivt overrasket – og dypt grepet – av Demian Vitanzas nyskrevne verk Tyngde. Tonesatt av Nils M. Larsen og Bendik Kjeldsberg og fremført av Terje Strømdahl og ti år gamle Oline Flæte Modalsli. Et fantastisk eksempel på hvor mye en god produksjon kan løfte et dramatisk verk.» 

Per Christian Selmer-Andersen, Aftenposten (om sceneversjonen)

Pressefoto:

Pressefoto fra filmen Tyngde her

Terje Strømdahl i scene fra Thomas Østbyes film «Tyngde». Foto: Marte Vold

Pressebilder

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler