fbpx

Spilletider og Billetter

Tyngde – et filmdikt (urpremiere)

22.08.20 kl. 18:30Tyngde – et filmdikt (urpremiere)FredrikstadØstfold Internasjonale TeaterLukket forestilling

Tyngde – et filmdikt

22.08.20 kl. 20:30Tyngde – et filmdiktFredrikstadØstfold Internasjonale TeaterBilletter

Tyngde – et filmdikt

02.10.20 kl. 19:00 – 20:30Tyngde – et filmdiktMossSamfunnshuset, Kirkegata 13Billetter

Tyngde – et filmdikt

Østfold Internasjonale Teater er stolte over å kunne presentere Tyngde – en publikumsopplevelse i krysningspunktet mellom film, teater og konsert!

Thomas Østbyes rykende ferske film er basert på Demian Vitanzas tekst med samme navn, som vant Ibsenprisen i 2019. Teksten er musikalsk bearbeidet i et elektroakustisk lydlandskap av Nils Martin Larsen og Bendik Kjeldsberg, som også spiller live på scenen. 

Sterk og personlig

Tyngde skildrer ensomhet, sykdom, utenforskap, sorg og lengsel etter fellesskap – men også stor kjærlighet og tilhørighet. Her snakker to stemmer direkte til oss fra det hinsidige: Én er stemmen til et barn som aldri ble født, den andre er stemmen til en avdød og savnet mann. «Det er kjærlighet og lengsel som tvinger oss inn i disse perspektivene, fordi man aldri vil slutte å lete etter noen man har elsket og mistet», heter det i teksten.

På lerretet ser vi niårige Alva Vitanza fra Halden og skuespiller Terje Strømdahl. Strømdahl har et svært personlig forhold til manus, delvis er basert på hans samtaler med med Vitanza etter partnerens tidlige bortgang. I filmen blir Strømdahl talerør for sin avdøde ektemann, som snakker til publikum via sitt livs kjærlighet.

Fra tekst til scene til lerretet

Teaterversjonen av Tyngde var en del av det opprinnelige åpningsprogrammet til Østfold Internasjonale Teater som måtte avlyses pga. Korona-situasjonen. Istedet ble teatret co-produsenter for filmen som ble tatt opp i vår og nå presenteres for publikum. Velkommen til en helt spesiell opplevelse i krysningspunktet mellom film, konsert og teater!

Medvirkende

Manus: Demian Vitanza
Komposisjon og musikk: Nils Martin Larsen, Bendik Hovik Kjeldsberg
Produsent, regi og klipp: Thomas Østbye
Foto: Marthe Vold
Lyddesign: Gunn Tove Grønsberg
Skuespillere: Terje Strømdahl, Alva Vitanza
Linjeprodusent, koordinering: Cathrine Kielland
Anneli Sollie, Østfold Internasjonale Teater

Produksjon: Demian Vitanza fiksjoner og PlymSerafin.
Co-produksjon: Østfold Internasjonale Teater
Muliggjort med støtte fra Østfold Internasjonale Teater, samt omdisponerte gjestespillmidler fra Norsk Kulturråd via Conerstone / Vik & Lie

I forkant av filmen er det laget en sceneversjon av Tyngde, som skulle blitt spilt flere steder i Østfold våren 2020, men som måtte avlyses pga. korona. Kreditering sceneversjon:
Regi scenisk versjon: Simon Boberg
Scenografi og grafiske elementer: Eirik Sæther
Lysdesign, teknikk: Yasin Gyltepe
Dramaturg sceneversjon: Elin Amundsen Grinaker
Produsent sceneversjon: Ingrid Hansen 

Omtaler av sceneversjonen:

«Demian Vitanza har åpenbart en særegen evne til å få folk til å åpne seg og by på historier som er viktige, både i kraft av det individuelle og det allmenngyldige. Terje Strømdahls dypt personlige inngang til materialet, i kombinasjon med det overordnede kunstneriske prosjektet, gjør dette til en sjelden forestilling.»
Chris Eriksen, Scenekunst.no

«Tyngde setter seg i kroppen som en eksistensiell klo  (…) Dette er en kraftanstrengelse av dimensjoner.» 
Victoria Kielland, Klassekampen 

«Jeg er blitt svært positivt overrasket – og dypt grepet – av Demian Vitanzas nyskrevne verk Tyngde. Tonesatt av Nils M. Larsen og Bendik Kjeldsberg og fremført av Terje Strømdahl og ti år gamle Oline Flæte Modalsli. Et fantastisk eksempel på hvor mye en god produksjon kan løfte et dramatisk verk.» 
Per Christian Selmer-Andersen, Aftenposten

Pressefoto:

Pressefoto fra filmen Tyngde her

Terje Strømdahl i scene fra Thomas Østbyes film «Tyngde». Foto: Marte Vold

Innhold