fbpx

Don Quijote: Østfolds ridder på turné

Terje Brevik og Patrik Stenseth saler hestene for Østfold Internasjonale Teaters turnéproduksjon høsten 2023: Don Quijote – i en nyskrevet versjon satt til Østfold.

Nå som Østfold igjen blir et eget fylke, hva er bedre enn å introdusere vår egen ridder, spør teatersjef Thomas Østgaard.

Sammen med kunstnerisk team er han i gang med prøvene på teaterversjonen av en bok mange kjenner til, selv uten å ha lest den: Miguel de Cervantes’ Don Quijote: Den skarpsindige lavadelsmann Don Quijote av la Mancha regnes som den første moderne romanen og ses fortsatt som en litterær bragd. Den forteller historien om den selvoppnevnte ridderen Don Quijote og hans skarpsindige håndlanger Sancho Panza.

Don Quijote team
Foran: Skuespillere Terje Brevik og Patrik Stenseth. Bak: Regissør Ivar Furre Aam, teatersjef Thomas Østgaard, scenograf Alice V. Tomola, lyddesigner William Kjeldsberg.

Kjente fjes

I teatrets iscenesettelse vil vi møte Terje Brevik som idealisten Don Quijote, og Patrik Stenseth som den mer jordnære væpneren Sancho Panza: To skuespillere som vil være godt kjent for teaterets publikum.

Regi er ved Ivar Furre Aam, som også skal stå for omskriving fra roman til manus:

Vi skal lage en humoristisk, jovial og rørende forestilling om å leve ut drømmene sine, om vennskap – og om den store fortellingen og det lille mennesket, sier han.

(PS! Se turnéruta og finn linker til billetter her!)

Fra La Mancha til Østfold

I Aams versjon av historien vil de to karakterene ikke reise rundt i Spania, men i Østfold. Turneen i september og oktober vil gå til Fredrikstad, Hvaler, Sarpsborg, Moss, Halden, Tomter, Rakkestad og Ørje.

Det kunstneriske teamet har allerede god kjennskap til mange av stedene: Både regissør Aam og scenograf Alice T. Vanini har vært studenter ved Akademi for scenekunst på Høgskolen i Østfold. Med seg på laget har de lyddesigner William Kjeldsberg, lysdesigner Mathias Lundgren, dramaturg Siri Ramberg og kostymedesigner Marianne Stranger, som er bosatt i Fredrikstad.

Å leve ut drømmen

I fortellingen har hovedpersonen forlest seg på ridderromaner, datidens kiosklitteratur. I iveren etter å gjøre en innsats for sannhet og god moral, går han inn for selv å bli en ridder – lenge etter at riddernes tid er forbi. Fordi han er så i utakt med sin samtid, blir Don Quijote vel så mye en komisk figur som en helt.

–Likevel; Don Quijoite holder fast på sin egen drøm, og dermed opplever han store eventyr, sier regissør Aam.

Han mener at historien om de to antiheltene som insisterer på å leve ut sin drøm, er en god inngang til å kunne reise spørsmål om ulike virkelighetsoppfatninger.

Forestillingen vil turnere i Østfold i september og oktober 2023!

Pressebilder

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler