fbpx

Spilletider og Billetter

Forsnakk: Utenforskap og ekstremisme

01.03-18.04 2021 Hele dagenForsnakk: Utenforskap og ekstremismeFredrikstadLitteraturhusetGratis, vises online

Førsnakk: Utenforskap og ekstremisme

Hvordan kan en teaterforestilling bidra i en debatt om radikalisering? I samarbeid med Litteraturhuset i Fredrikstad inviterte vi i 2021 til samtale om tematikken i forestillingen Dette livet eller det neste.

28.2 2021 kl 18:00-19:00
Se opptak av arrangementet ved å klikke på videoen over!

I 2021 var det 10 år siden borgerkrigen i Syria brøt ut. En konflikt som lå fjernt fra oss geografisk, men som likevel har fått betydelige konsekvenser også for Norge − ikke minst for mange familier og enkeltpersoner i Østfold. Hele 100 personer reiste fra Norge til konfliktområdene, mange av dem fra Fredrikstad. Noen har sonet lange fengselstraffer, noen kom aldri tilbake.

Østfold Internasjonale Teater har 11. mars 2022 urpremiere på Dette livet eller det neste. Her fortelles historien til «Tariq», slik den er formidlet gjennom Demian Vitanzas bok med samme navn.

Kan en teaterforestilling gi oss en forståelse av hvorfor et ungt menneske velger å oppsøke borgerkrigen i et fremmed land? Hvordan kan vi i så fall bruke denne innsikten konstruktivt? Hvilke strategier har vi generelt for å hindre at unge menneskers engasjement sklir over i ekstremisme ­­­– og hvordan er vi som samfunn forberedt på å følge opp og reintegrere de som kom hjem fra Syria?

Erik Aasheim leder denne samtalem med regissør Miriam Prestøy Lie, forfatter Demian Vitanza, Tariq Alsagoff fra Dialogforum Østfold og Anne Kristine Nitter i Fredrikstad kommunes arbeidgruppe for forebyggende arbeid.

Mer informasjon om forestillingen på
https://oit.no/produksjoner/dette-livet-eller-det-neste

Om paneldeltakerne:

Erik Aasheim (moderator)
har mer enn 35 års bakgrunn som journalist, korrespondent, forfatter, møteleder og grønn ministerrådgiver. Han har vært tilknyttet NRK i 15 år, bl. a som programleder for Dagsnytt 18, Ukeslutt, og TV-programmene Stereo og Nyhetsblikk. I åtte år var han korrespondent i Paris. I tillegg har han vært kommunikasjonsrådgiver for to klimaministre og kommunikasjonsdirektør for EAT Foundation og Gunhild A. Stordalen. Han har skrevet biografier om Eva Joly og Jonas Gahr Støre. I dag driver Erik innholdsbyrået Primus Productions hvor han også lager flere podkaster, bl.a for NRK og Sveriges Radio. Podkast-serien Kidnappet, om to journalistvenner som ble kidnappet i Syria, ble i 2020 nominert som årets beste europeiske dokumentarserie i Prix Europa.

Demian Vitanza  
er forfatter og dramatiker.
Demian møtte «Tariq» under et skrivekurs han holdt for innsatte i høysikkerhetsfengsel. Over 100 timers samtaler mellom de to resulterte i boka Dette livet eller det neste. Romanen ble nominert til P2-lytternes romanpris, og mottok både Ungdommens kritikerpris og Østfoldungdommens kritikerpris. Boka er oversatt til engelsk, nederlandsk og tsjekkisk – og nå blir den altså teater.

Miriam Prestøy Lie
dramatiserer og har regi på teaterversjonen av Dette livet eller det neste. Til daglig jobber hun som regissør på institusjonsteatre og i det frie feltet. Hun har utviklet flere scenetekster og var med i det første kullet av husdramatikere på Dramatikkens Hus. Siden 2013 har hun sammen med Torkil Sandsund vært kunstnerisk leder for Teaterfestivalen i Fjaler, og sammen med Idun Vik står hun bl.a. står bak nystartede Bergen Dramatikkfestival og kuratorduoen Cornerstone i Bergen. Dette livet eller det neste er hennes andre monologforestilling med Syriakrigen som utgangspunkt. Forrige gang var det stykket Engelen frå Kobane, som ble da nominert til Heddaprisen for beste forestilling for ungdom i 2019.

Anne Kristine Nitter
er kommuneoverlege i Fredrikstad. Hun har siden 2014 deltatt kommunens arbeidsgruppe som jobber med forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Her jobber hun både med oppfølging av enkeltsaker og strategisk, i samhandling med andre relevante aktører.

Tariq Alsagoff
er styreleder i moskeen Masjid Darussalam i Fredrikstad og daglig leder Dialogforum Østfold, et ressurs- og kompetansesenter for religionsdialog.
Masjid Darussalam er en av to sunnimuslimske moskeer i Fredrikstad. Forsamlingen består av om lag 700 medlemmer fra hele verden. Dialogforum Østfold driftes av muslimske- og kristne trossamfunn og jobber for kunnskapsheving og flerkulturell samhandling basert på verdiene toleranse, fellesskap og respekt.  Foreningen har sitt utspring i religionsmøtet i Sarpsborg. Den ble formelt stiftet i 2015 og forumet har nå tilslutning fra 34 kirkesamfunn i fylket.

Relaterte artikler

Relaterte artikler