fbpx

Spilletider og Billetter

03:08:38 – Tilstander av unntak

05.06.21 kl. 19:00 – 22:0803:08:38 – Tilstander av unntakFredrikstadØstfold Internasjonale TeaterBilletter

03:08:38 – Tilstander av Unntak

av Tore Vagn Lid

Det trengs bare en forestilling om 22. juli. Denne. Dette sier NRKs anmelder om Tore Vagn Lids prisbelønte 03:08:38 – Tilstander av Unntak. Lørdag 5. juni viser ØIT forestillingen direktesendt fra Utøya.

Sommeren 2021 har det gått ti år siden terroren rammet Norge. Det er allerede historie, men en historie som på ingen måte er et avsluttet kapittel, verken historisk eller politisk.  

Den 5. juni klokken 19:00, spilles Tore Vagn Lids forestilling «03:08:38 – Tilstander av Unntak» på Utøya, og vises som en direktesending til hele landet som en del av Heddadagene.  Østfold Internasjonale Teater er et av teatrene som viser forestillingen med et begrenset antall plasser. Bestill her.

Forestillingen er en rekonstruksjon av ettermiddagen 22. juli 2011 presentert i sanntid, sentrert rundt en komposisjon av autentiske radiosendinger og lydopptak fra denne dagen. Mot lydkulissene arbeider et team av tegnere, filmskapere og musikere med sine fortolkinger.  

Av mange årsaker vil det bare være mulig for et fåtall inviterte mennesker å være fysisk tilstede på Utøya denne kvelden. Samtidig er 22. juli noe som angikk, og som fortsatt angår, en hel nasjon. Derfor har Transiteatret-Bergen invitert med seg tolv teatre fra hele landet til å åpne sine dører denne kvelden, fra Kristiansand til Kirkenes, fra Haugesund til Hamar. Da forestillingen hadde premiere, få uker før pandemien «stengte» Norge, var den allerede laget som et forsøk på å tenke internett og deling som en vesentlig del av selve teaterforestillingen. 

Transiteatret-Bergen, med alle sine 16 medvirkende aktører, musikere, billedkunstnere og teknikere, samler seg denne kvelden på Utøya. Sekund for sekund, minutt for minutt, skal de forsøke å rekonstruere tiden det tok en ung mann å sprenge et norsk regjeringsbygg for så å henrette unge sosialdemokratiske politikere på en sommerleir: 03:08.38 – tre timer, åtte minutter og trettiåtte sekunder. 

Prisbelønt

Forestillingen har mottatt Heddaprisen 2020 for Særlig Kunstnerisk Innsats (til Tore Vagn Lid) , Heddaprisen 2020 for Beste Audiovisuelle Design (til alle skapende kunstnere i prosjektet) og Osloprisen for Årets Scenekunst 2020 (Natt&Dag) .

Omtaler

«Det trengs bare en forestilling om 22 juli, denne.» 
«At en minutt-for-minutt- teaterforestilling fra terrorangrepet 22. juli 2011 skulle bli noe av det mest meningsfylte jeg har sett på teater på lenge, hadde jeg ikke trodd.»

Karen Frøysland Nystøyl, NRK 

*** 

«Vi fikk aldri se Memory Wound, Jonas Dahlbergs lovende utkast til nasjonalt minnesmerke på Utøya (…) Med «Tilstander av unntak» har nasjonen endelig fått et minnesmerke over 22. juli 2011.» 

Prof. Siri Meyer 

*** 

«Ei teateroppleving av dei sjeldsynte, stort tenkt og stor utført» 

Jan Landro, Dag og tid

*** 

«Faktum er at «03:08:38 Tilstander av unntak» kanskje vil stå igjen som den mest sentrale kunstneriske  bearbeidelsen over 22. juli-dagen og dens hendelsesforløp. Ikke over årsaksmønstre, konsekvenser, navngitte personer eller byråkrati, men de faktiske hendelsene.»

Mode Steinkjer, Dagsavisen

Praktisk informasjon

Forestillingen passer best for de over 16 år.  
Møt opp i god tid pga. kort innledning før forestillingen.

Vi har pause med enkel servering omtrent midtveis.

Medvirkende 

Regi og Audiovisuelt konsept: Tore Vagn Lid 
Tegnere: Arvid Pettersen, Øystein Nesheim.  
Musikere: Terje Isungset, Per Jørgensen, Morten Skage og Tore Vagn Lid 
Teknikk: Mathias Grønsdal 
Kamerateam: Anders Elsruud Hultgreen (kamera), Øystein Nesheim (tegning) og Tor Christian F. Bleikli (lys)
Bass/teknikk: Morten Skage 
Sangere: Idar Aaserud Løvlid, Hilda Annine Hasselberg, Ingvill Espedal, Tora Kristiane Finne, Karl Reksten, Alexander Fiske Fosse og Erlend Leinan Lund. 
Inspisient: Kikkis Holmaas 
Produsent: Tor Christian F Bleikli 

Produsert av Transiteatret-Bergen i samarbeid med: Wrap Arts Centre, Dramatikkens hus, Festspillene i Nord-Norge, Institutt for medievitenskap W. Goethe Universitet, (Frankfurt a.M.), Det Vestnorske Teatret og Vega Scene. 

Støttet av Norsk kulturråd, Statens Kunstfond (DK), PAHN og Bergen kommune. 

Mer informasjon om forestillingen www.transiteatret.no 

Pressebilder

Relaterte artikler

Relaterte artikler