(UN)COMMON SPACES er et fireårig samarbeidsprosjekt som sikter mot å redefinere forholdet mellom kunstnere, arrangører og publikum.
16 partnere og 12 assosierte partnere fra Europa, USA og Asia deltar, støttet av EUs kulturprogram. Den siste uken i september kommer alle partnerne til Fredrikstad og ØIT for å oppsummere prosjektet og stake ut veien videre.
Østfold Internasjonale Teaters produksjoner i (UN)COMMON SPACES:
- Watchtower av Johannes Bellinkx
23.mai – 26. september - The Reception av Alexandros Mistriotis
6. juni – 26. september - Materielle forskyvninger av Nana Francisca Schottländer
29. august – 26. september
(UN)COMMON SPACES kort forklart
I en tid der samfunnet gjennomgår betydelige endringer, bør kunsten gå foran i å tilby nye perspektiver. I resten av Europa har det lenge vært en økende tendens til at utøvende kunstnere forlater de tradisjonelle galleri- og teaterrommene til fordel for å jobbe i og med det offentlige rom, og i direkte kontakt med publikum og innbyggere. Det er denne tendensen (UN)COMMON SPACES ønsker å styrke.
Det engelske ordet «Common» kan oversettes både som som vanlig/hverdagslig og felles/allmenn. Kjernen i prosjektet er å bruke kunstnernes kompetanse i behandlingen av aktuelle, samfunnsmessige utfordringer knyttet til bruken av fellesarealer.
Endring av paradigme
Prosjektpartnerne har foreslått og deretter valgt ut de deltakende kunstnere og deltakende borgere. Borgerne er representanter fra det sivile samfunn, for eksempel reiselivseksperter; sosialarbeidere; politibetjenter; forskere; lærere; byplanleggere; arkitekter; bønder; sykepleiere; fengselsvakter; bygningsarbeidere, etc.
Dette nye samarbeidsformatet gjenspeiler IN SITU-partnernes ønske om å redefinere forholdet mellom kultursektoren og det sivile samfunn. Vi tror at deling av ferdigheter og mangfold av perspektiver er den mest relevante framgangsmåten dersom man vil sikre at kunstverk skal appellere til et stort og mer mangfoldig publikum.
En endring av perspektiv
Prosjektet skal altså åpne for mer dyptgående relasjoner mellom kunstnere og innbyggere. Det skal utforske ulike metoder for publikumsinvolvering og deltakelse. Sammen skal vi takle utfordringene i det europeiske offentlige rom.
En endring av arbeidsrammeverket
I sentrum for dette prosjektet står kunstnere som arbeider utenfor konvensjonelle arenaer, som skaper lokale nettverk, involverer innbyggere og stiller spørsmål ved utfordringene i vårt moderne samfunn.
(UN)COMMON SPACES tilbyr:
- Et transnasjonalt mobilitetsprogram drevet av publikumsdeltakelse
- En internasjonal strategi med fokus på USA og Asia
- Et sett med opplæringsverktøy for kunst i det offentlige rom, spesielt for publikumsutvikling
- Et modulprogram for assosierte kunstnere og unge kunstnere, som inkludererer kunstneriske laboratorier, mentorskap og co-produksjoner
- En utveksling mellom kunstnere, det sivile samfunn og produsenter innen tema knyttet til det offentlige rom. F.eks: byfornyelse, utvikling av landlige områder, privatisering, gentrifisering, sosial kontakt, mangfold, sosial rettferdighet, kulturell identitet, sosial inkludering, klimaendringer, demokrati, teknologi og digitalisering.
Se mer på
>> (UN)COMMON SPACES hovedside (engelsk)