fbpx

Spilletider og Billetter

Silver Boom

20.08.22 kl. 14:30 – 15:00Silver BoomMossDronningengsgate 15 (v/Kirkeparken vgs)Gratis (ingen påmelding)

Silver Boom

21.08.22 kl. 14:30 – 15:00Silver BoomMossDronningensgate 15 (v/Kirkeparken vgs)Gratis (ingen påmelding)

Silver Boom

Anna Anderegg /Asphalt Piloten

Når i livet og hvorfor blir en kvinnes kropp «usynlig»? Forestillingen Silver Boom, laget sammen med lokale kvinner over 60 år, er et poetisk brudd i hverdagen og et forsvar for erfarne kvinners plass i offentligheten.

Vi lever stadig lenger. De siste 100 årene har gjennomsnittlig levealder økt med over 20 år, i Norge til 85 år for kvinner og 81,5 år for menn. Men hvis 60 er det nye 40, hvordan er livet som senior? Hva er statusen til den store andelen av erfarne kvinner i dagens samfunn? Og hvor er alle sammen?

Den erfarne kvinnens synlighet

Silver Boom er en performativ intervensjon av erfarne kvinner i det offentlige rom. Stykket stiller spørsmål ved forholdet mellom kjønn, alder og synlighet i bybildet: En kvinnes kropp er under nøye gransking for eventuelle tegn på aldring. Men representasjonen av erfarne kvinner i offentligheten er proporsjonalt skjev. Når i livet og hvorfor blir en kvinnes kropp «usynlig»?

Forestillingen undersøker status for og integrering av de såkalte seniorene i det moderne samfunnet. Hvordan kan erfaringene og kunnskapen til denne aldersgruppen komme oss til gode? Hvilke muligheter har det offentlige rom å tilby pensjonerte innbyggere – og spesielt: Hva har det å tilby erfarne kvinner?

Verket er interessert i fremveksten av en kollektiv bevissthet rundt disse spørsmålene, gjennom feiringen av erfarne kvinner. På samme måte som kjønnsforskningen antar at sosialt kjønn ikke er uforanderlig, men konstruert, antar vi at aldringsprosessen også er sterkt påvirket av sosiale forventninger og kulturelle normer – som vi har flere muligheter til å forme.

Et poetisk brudd

Denne deltakende forestillingen dekonstruerer bevegelsesnormene i byen og forsvarer tilstedeværelsen av kvinnekroppen i det offentlige rom. Hva kan vi lære av de kunnskapsrike seniorene? Hvilke historier har disse kvinnene å fortelle? Hvilke bilder og følelser sender de tilbake til oss?

Silver Boom åpner for et poetisk brudd i dagliglivet, det lar innbyggerne gjenvinne sitt nærmiljø samtidig som det gir plass til pensjonistene blant oss. Forstyrrelsen av byens daglige rytme vil hjelpe oss til å reflektere over våre verdier som samfunn. Forestillingen vil settes opp både i Moss og i Fredrikstad av og med en gruppe lokale kvinner.

Forestillinger

Visningene skjer i utendørs i offentlig rom, og foregår som en vandreforestilling. Kle deg etter været.
Ingen forhåndsbooking nødvendig.

Moss:

20. og 21. august 2022 kl. 14:30-15:05
Oppmøte i ved fontenen i Dronningens gate 15 utenfor Kirkeparken videregående skole

Vil du delta i prosjektet?

Les mer her: Søkes: kvinner 60+

Kreditering

Anna Anderegg – konsept
Nina Gazaniol – video
Milica Slacanin – scenografi / visuelt konsept
Marie Reverdy – dramaturg
Hana Zeqa – kostymer
Arnauld Pirault – oeil exterieur
Johanna Hilari – oeil exterieur
Marco Barotti – lyddesign
Nadine Becker – produsent
James Moore – kurator-produsent
Thea F. Bringsværd – prosjektkoordinator
Live Skullerud – prosjektkoordinator

Trailer: Antero Hein

Medvirkende

Utøvere Fredrikstad: Hanna Adam, Rita Andersen, Anne Bruun, Eva Rosenvinge Csaky, Marit Eriksdatter, Jorid Gabrielsen, Wenche Heksem, Evelyn Dorothea Martinsen, Randi Noyes, Astrid Elisabeth Ruud, Elisabeth Schweizer, Inger Sandhaug, Eva Stene, Sissel Strand, Sonja Helene Wold, Kari Wærum

Utøvere Moss: Hanna Adam, Beate Apall-Olsen, Ruth Elin Enoksen, Sidsel Flesjø, Gro Hansen, Karin S. Johansen, Torill Johnsen, Anne Mari Landsverk, Grete Lund, Birgitte Rasmussen, Tove Skurtveit, Lisbet Tindberg, Anne-Sophie Wibye

Co-produsert av:

Østfold Internasjonale Teater (NO) 
Bildstörung (DE)
CHAR – Centre Helvétiques des art de la rue (CH)
Tobs (CH)
L’Atteline – Lieu d’activation art & espace public, Montpellier (FR) 
Teatri Oda (XK)
Lieux Public (FR)
Forum Culture (CH)

Støttet av:

NPN – Joint Adventures (DE)
IKUBIA – Foundation (DE)
Kanton Bern (CH)
City of Biel (CH)
Stanley Thomas Johnson- Foundation (CH)
SSA (CH)

Anna Anderegg

Anna Anderegg (f. 1984) er en sveitsisk koreograf, utdannet i Bern, Montpellier og Berlin. I sitt arbeid fokuserer hun på samspillet mellom menneskekroppen og dens urbane og/ eller digitale habitat.

Andereggs arbeid har blitt vist over hele Europa, i Asia og USA. I 2021 utviklet hun det sveitsiske paviljongprosjektet på Gwangju Art Biennale i Sør-Korea i 2021, som bestod av en performance, en installasjon og en film kalt Alone Together.  I 2018 skapte hun verket «Fragmented» på oppdrag fra Garage Museum of Contemporary Art i Moskva. Fra 2017 til 2019 var hun gjesteprofessor ved University of Applied Sciences of Northwestern Switzerland (FHNW). Anderegg har mottatt både June Johnson-prisen (Sveits’ nasjonale utmerkelse for dans ) og den tyske Kultur & Kreativpiloten Deutschland.

Pressebilder

Les mer:

Pressebilder

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler