fbpx

Spilletider og Billetter

Watchtower

23.05-26.09 2024 kl. WatchtowerFredrikstadInstallasjoner langs kyststien mellom Gansrød og ØraGratis

Offisiell åpning: Watchtower og §112 Fredrikstad

23.05.24 kl. 14:00Offisiell åpning: Watchtower og §112 FredrikstadFredrikstadDishplassen Rasteplass, GansrødProgram og påmelding

Watchtower

Opplev møtet mellom naturen og forbrukersamfunnet i et nytt perspektiv med Watchtower av Johannes Bellinkx!

 1. mai – 26. september
  Interaktive installasjoner
  Øra/Frevar

Watchtower er et unikt «landskapsteater» der de ekstraordinære omgivelsene spiller hovedrollen og publikum selv er aktive aktører. Verket består av syv interaktive lydinstallasjoner plassert langs kyststien som utgjør grensen mellom Frevar – kommunens deponi og prosessanlegg for energigjenvinning – og Øra naturreservat.

Belgiske Johannes Bellinkx har latt seg fascinere av området, som representerer en eksistensiell utfordring for vår tid: Hvordan skal vi håndtere stadig økende mengder avfall fra forbrukersamfunnet og samtidig ta vare på naturen?

Tittelen Watchtower er dels inspirert av det eksisterende Fugletittertårnet i området. Oversatt til «vakttårn» kan den også leses som en oppfordring til å være på vakt og følge med på det som skjer med naturen rundt oss.

Praktisk informasjon

Verket består av totalt seks spesialbygde installasjoner, samt en midlertidig installasjon i det eksisterende Fugletittertårnet. Hver installasjon har et lydspor på 6-8 min. som settes i gang når du har kommet i riktig posisjon. Installasjonene har plass til inntil to personer av gangen.

Adkomst: Om du går fra nord til sør, er første post omtrent 60 meter vest for turveien ved Gansrød småbåthavn (vest for «Dishplassen» rasteplass). Siste post er Fugletittertårnet. Verket er laget for å kunne oppleves begge veier, og du kan også gå fra sør til nord.
>>Se kart her

Varighet og lengde: Fra den første til den siste installasjonen er det en spasertur på cirka 2 km / 30 min. Du må ikke oppleve alle installasjonene i rekkefølge eller samtidig, men vi anbefaler å sette av 2 timer (50 min til syv installasjoner og 60 min gange t/r) eks. adkomst til/fra dersom du vil gå hele løypa med alle installasjonene.

Annet: Vandringen foregår dels i et naturreservat med rikt fugle- og dyreliv, dels i et aktivt industriområde. Ferdsel skjer på eget ansvar. Vær normalt oppmerksom, ta hensyn til natur og trafikk og kle deg etter værforholdene. Vi anbefaler gode sko, solkrem og vann på varme dager, og myggspray på gråværsdager/kveldstid:).
Merk at det dessverre ikke er offentlige toaletter i turområdet.

 • Watchtower, skilt
  Watchtower av Johannes Bellinkx og Sjoerd Leijten er installasjoner langs kyststien som markerer grensen mellom Øra industriområde/Frevar og Øra naturreservat.

Premieren!

23. mai klokken 14 inviterte vi politikere, samarbeidspartnere, kunstnere, presse og alle interesserte til kombinert åpning av Watchtower og den nye kunst- og kulturfestivalen §112 Fredrikstad på vakre Gansrød! Åpningen fant sted i et av Fredrikstads mest unike naturområder. Her møter industrisamfunnet vernet våtmarksområde, og setter §112 Fredrikstads hovedspørsmål på spissen: Hvordan tar vi vare på naturen for ettertiden, hva slags forfedre er vi – og kan kunst og kultur bidra til en bedre verden?

>>Les mer

>> Tage Pettersens åpningstale

>> Se NRKs reportasje fra åpningen her

Om installasjonen i Fugletårnet

En av de syv installasjonene i verket befinner seg i det eksisterende Fulgetårnet – eller Fugletittertårnet – på Øra. Etter avtale med kommunen og Bird Life Østfold benyttes rommet i første etasje til en konstruert scenografi. Rommet er åpent for besøkende, og inspiseres jevnlig så lenge installasjonen er åpen. 

Vi ble 18. juni gjort oppmerksomme på en sak i Fredrikstad blad, der video fra en anonym tipser viste at fugler hadde tatt seg inn i rommet, og hadde vansker med å komme seg ut. Det er selvsagt svært beklagelig  – og så lenge vi har installasjonen stående der, ønsker vi å ta ansvar for at det ikke kan skje igjen. Rommet ble derfor midlertidig stengt for sikring, og er per 25.6 åpnet for publikum igjen. Automatisk dørlukker er montert, samt netting i vindu som kan åpnes.

Om Johannes Bellinkx

Bellinkx er en kunstner som arbeider i grenselandet mellom performance, film, installasjons- og lydkunst. Mange av hans verk utforsker sanseinntrykk ved å koreografere publikums kropper eller blikk. Han var sist i Norge med publikumssuksessen Reverse i 2021, der han fikk folk i Fredrikstad til å gå baklengs i 2 kilometer. Sammen med lydkunstner Sjoerd Leijten har han skapt bestillingsverket Watchtower, som får premiere i mai 2024.

Kreditering

Watchtower er kuratert og produsert av ØIT i samarbeid med SoAP Maastricht
Konsept og idé: Johannes Bellinkx
Lydkunstner: Sjoerd Leijten
Kurator-produsent: James Moore
Teknisk: Bjørn Gunnar Otten, Thijs Wieman, Øyvind Andresen, Knut Ole Ringstad, Tars Potters, Han Ruiz Buhrs, Karel Bellinkx, Wybe de Haan
Produksjonskoordinator: Fredrik Borgund
Produksjonsassistent: Daniel Halvonik
Kommunikasjonsansvarlig: Ida Willassen
Markedsansvarlig: Hilde Marthinsen
PR §112 Fredrikstad: Rita A. Brudalen
Logo og skiltmaler: Page Black
Layout: Gry E. Pedersen
Akademisk rådgivning: Marius Grønning
Takk til: Cristell Solberg og Tove Tesdal, Bjørn Frostad/Øra Økopark, BirdLife Østfold, Jon Eriksen, Fredrik Ellefsen / Øra lokalsamfunnsutvalg.

Samarbeidspartnere: FREVAR, Øra Båtforening, Brødrene Ødegård
Watchtower er støttet av Viken/Østfold fylkeskommune, C-Takt og IN SITU, den europeiske plattformen for kunstnerisk virksomhet i det offentlige rom, innenfor rammen av prosjektet (UN)COMMON SPACES, som igjen er samfinansiert av EUs kulturprogram Kreativt Europa.

Foto: Johannes Bellinkx
Video: Harald Fossen

§112 Fredrikstad

Denne produksjonen er en integrert del av §112 Fredrikstad,en ny kunst- og kulturfestival, som over fire måneder skal utforske om vi er gode forfedre. Bakteppet er grunnlovens miljøparagraf. Gjennom kulturopplevelser, samtaler, folkemøter og debatt vil §112 presentere klimaspørsmålene for publikum på en ny måte. Les mer på paragraf112.no

§112 Fredrikstad logo
IN SITU logo sort
SoAP logo
EU Co-funded logo
C takt logo
Østfold fylkeskommune logo sort
Frevar logo

Pressebilder

Innhold

  Relaterte artikler

  Relaterte artikler