fbpx

Solidaritet med Ukraina

Teater- og musikkinstitusjoner i Norge markerer sin solidaritet med Ukraina gjennom en felles markering 2. og 3. mars 2021.

Det er en uke siden begynnelsen på den russiske invasjonen av Ukraina, som har sjokkert oss alle – også mange russiske kulturutøvere. (F.eks. har direktør Elena Kovalskaja ved det statlig eide Meyerhold-teateret i Moskva sagt opp sin stilling i protest.)

Medlemmer i Norsk teater- og orkersterforening markerer sin støtte bl.a. ved å lyse opp sine fasader i fargene til det ukrainske flagget og ved å stille seg bak følgende uttalelse:

«Som representanter for norske kulturinstitusjoner og viktige demokratiske fellesarenaer, reagerer vi med forferdelse overfor Putins brudd på Ukraina sine retter som selvstendig land.

Russlands invasjon har satt fremtiden til Europa på spill. De sivile ødeleggelsene i Ukraina er enorme, og uskyldige bøter med livet for storpolitikk. Mennesker flykter fra hjemmene sine og ingen vet om de kan vende tilbake. 

Vi står solidarisk med befolkningen i det invaderte Ukraina og kjenner særlig uro for våre kollegaer der og i Russland. De modige stemmene som har reist seg mot krigen trenger nå vår uforbeholdne støtte.

Vi ønsker å oppfordre alle til å ha ekstra omtanke for ukrainske og russiske kolleger i institusjonene våre. 

Med denne markeringen viser vi vår samlede solidaritet. Med den vil vi minne om hvor viktig det er å verne om demokratiet. Vår støtte blir videreført i arbeid med europeiske søsterorganisasjoner.»

Østfold Internasjonale Teaters slår med vedmod fast at den kommende urpremieren Dette livet eller det neste – om en ung manns ferd mot å bli fremmedkriger – dessverre har blitt skremmende aktuell, om enn med et noe annet fortegn enn i 2014.
Våre vinduer vil være opplyste i blått og gult fra onsdag morgen til fredag morgen som del av markeringen.

Pressebilder

Relaterte artikler

Relaterte artikler