fbpx

Mossingenes drømmer for Sjøsiden og Nyquistbyen har blitt bok

Hva ønsker mossingene seg for byens utvikling? Dette har Østfold Internasjonale Teater undersøkt gjennom kunstprosjektet In Search of Democracy 3.0. Over 100 av innbyggernes ideer er illustrert og ble 10. desember overlevert til Moss kommune, Bane NOR Eiendom og Sjøsiden Moss AS. Tegningene utgis også i bokform.

300-årsjubilanten Moss går gjennom store endringer som vil prege byen i lang tid fremover. Over flere dager i august og september i år har et team av profesjonelle illustratører intervjuet mossinger om deres drømmer for fremtiden til Sjøsiden og Nyquistbyen, områdene rundt den nye togstasjonen. De har så tegnet svarene.

− Vi har opplevd stor entusiasme for prosjektet som har resultert i over 100 kreative forslag, sier teatersjef ved Østfold Internasjonale Teater, Thomas Østgaard.

Intervjuer, utstilling og overrekkelse

Originaltegningene i A1-format ble først stilt ut som en interaktiv installasjon på Kirketorget, deretter på andre offentlige steder i Moss, bl.a. Biblioteket, Bylab, House of Foundation, Jonas kafé og ungdomsklubb, Samfunnshuset og Rådhuset. Helt fra begynnelsen har intensjonen imidlertid vært å overlevere samtlige innspill til de som sitter med ansvaret for utviklingen av de sentrale bydelene rundt den nye togstasjonen.

Torsdag 10. desember overleverte teateret totalt 105 illustrerte ideer for utvikling av Sjøsiden og Nyquistbyen til utviklerne: Moss kommune, Bane NOR Eiendom og Sjøsiden Moss AS.

− Sjøsiden Moss og Bane NOR Eiendom ønsker å komme videre med detaljregulering av områdene rundt stasjonen på nyåret. Som forarbeid til dette lanserer vi en undersøkelse som vi ønsker at folk skal svare på. Gå inn på hjemmesiden sjosidenmoss.no. Prosjektet «In Search of Democracy 3.0» vil tas med som innspill i medvirkningsprosessen for disse detaljregulerings-planene, sier prosjektdirektør i Bane NOR Eiendom og styremedlem i Sjøsiden Moss AS, Ellen Haug.

Fargeleggingsbok om medvirkning

Parallelt med overrekkelsen lanserer ØIT en gratis fargeleggingsbok, der alle de mangfoldige forslagene er tilgjengelige for videre, kreativ behandling. Boka kan hentes på Moss bibliotek, House of Foundation, Bylab og Jonas Ungdomsklubb og  kan også bestilles på teaterets nettsider (se lenke under).

− Vi har ønsket å inspirere til en kreativ tilnærming til planprosessen og dermed senke terskelen for at innbyggerne kan engasjere seg i utviklingen av området rundt den nye togstasjonen, forteller kurator og produsent James Moore ved Østfold Internasjonale Teater:

− Det har blitt tydelig for oss at mange sitter på tanker om utviklingsprosessene, men tror at det ikke nytter å si sin mening. Dette prosjektet åpner opp for å nærme seg kompliserte prosesser på en leken og kreativ måte.

Moore får støtte fra ordfører Hanne Tollerud, som selv har fått tegnet sin drøm for de nye bydelene:

− In Search of Democracy 3.0 er et spennende kunstprosjekt. Jeg opplevde min egen deltagelse som inspirerende. Intervjuet stilte enkle og viktige spørsmål om utviklingen av byen vår. Dette er spørsmål som jeg vet at mange mossinger er opptatt av, sier hun.

Senker terskelen for demokratisk deltakelse

 «Å invitere og motivere borgerne til deltakelse, medskaping og medbestemmelse er både kunstnerisk form og materiale for Østfold Internasjonale Teater, og prosjektet», skriver kunstkritiker Arve Rød. Han mener at «In Search of Democracy 3.0 senket terskelen for demokratisk deltakelse til et nivå hvor selv den mest beskjedne kunne føle seg trygg og ivaretatt:  

«På Kirketorget var det bokstavelig talt en plass ved bordet for alle: Tegneklare illustratører satt klare ved hver sin pult og ventet på at akkurat du skulle spandere noen minutter på å prate løst og fast om ditt syn på Moss: Hva er bra, hva er dårlig, og hva ser du for deg at byen skal være om fem, ti eller femti år?”

In Search of Democracy 3.0 er utviklet av det nederlandske kompaniet New Heroes, og tilrettelagt og produsert i Moss av Østfold Internasjonale Teater som et av teatrets bidrag til byjubileet. Prosjektet markerer samtidig avslutningen av et treårig samarbeid mellom teatret og Byliv Moss, som har utforsket kunstneres mulige rolle i byutviklingsprosesser. I den nye boken vil man i tillegg til tegningene også finne informasjon teatrets øvrige arbeid i Moss siden 2014 – og tips om hvordan man som enkeltperson kan medvirke til byutvikling. 

Pressebilder:

Last ned bilder fra overlevering av tegningene her >>

Mer om prosjektet, kunst og byutvikling

Styremedlem i Sjøsiden Moss AS, Bengt Olimb fikk utdelt fargelegginsboka og en innrammet illustrasjon av Isabells drømmescenario for Sjøsiden, laget av Hans Gerhard Meier. Fra venstre: Produsent og kurator James Moore, Bengt Olimb, teatersjef Thomas Østgaard. Foto: Ida Willassen/ Østfold Internasjonale Teater

Pressebilder

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler