fbpx

Spilletider og Billetter

Gratis workshops: The Ephemeral Theatre

06.09-10.09 2021 kl. Gratis workshops: The Ephemeral TheatreFredrikstadVerkstedhallen, Østfold Internasjonale Teater, kl 10, 12 og 18Reserver plasser her

Byggedag The Ephemeral Theatre

11.09.21 kl. 10:00 – 17:00Byggedag The Ephemeral TheatreFredrikstadStortorvetGratis

Riving av The Ephemeral Theatre

12.09.21 kl. 15:30 – 16:30Riving av The Ephemeral TheatreFredrikstadStortorvetGratis

The Ephemeral Theatre, Fredrikstad

Olivier Grossetête (FR)

Østfold Internasjonale Teater inviterer barn, foreldre og besteforeldre til å bygge et 10 meter høyt kunstverk av pappesker på Stortorvet!

The Ephemeral Theatre er et lekent kunstprosjekt som forener unge og gamle i felles aktivitet: Sammen med den franske kunstneren Olivier Grossetête lager vi et gigantisk byggverk: Byens nye teater, laget av papp!

Det ferdige tårnet vil bestå av 1300 pappesker, være mer enn 10 meter høyt og veie over ett tonn! Det settes sammen kun med muskelkraft og krever samarbeid og løfting i flokk.

«i fellesskap kan vi oppnå store ting og bringe de villeste ideer til liv.»

– Olivier Grossetête

Grossetête har spesialisert seg på disse spektakulære kunstverkene. Han har tidligere laget over 200 bygg, bl.a. sammen med innbyggerne i Moskva, Marseille, Mexico, Sydney, Shanghai, New Zealand og Helsinki.  Nå står Fredrikstad for tur!

Du kan bli med på eventyeret gjennom å delta i verksteder, byggedagen eller i rivearbeidet. 

Meld deg på workshop

Første del av oppbyggingen vil foregå i gratis workshops der deltakere i alle aldersgrupper kan være med på å lage de gigantiske byggeklossene for pappteatret. Dette er en morsom og aktiv opplevelse for venner, kolleger, skoleklasser, organisasjoner eller lag  – eller enkeltpersoner som ønsker å oppleve noe sammen med andre fra byen vår. Verkstedene foregår under kyndig veiledning fra Olivier og hans team.

Deltakelse på verkstedene er gratis, men du må reservere plass. Det er lov å komme å gå, men du bør delta i minst 2 timer. Aktiviteten passer for alle over 9 år. Yngre barn kan delta, men da stilles det krav til at en voksen er med og passer på.

Er du lærer, kulturkontakt eller forelder ? Ønsker du å melde på en gruppe? Ta kontakt med produksjonsleder Anette Tømmerholen anette@oit.no eller produksjonskoordinator Ellen Røhr-Staff ellen@oit.no dersom du har spørsmål. 

Bli med på bygging

Byggedagen 11. september inviteres deltakere fra verkstedene og alle andre til å bli med å reise vårt storslåtte, midlertidige teater midt på Stortorvet. Først settes taket sammen. Oppbyggingen vil ta mellom 7 og 10 timer totalt, og vi lover at spenningen vil øke i takt med størrelsen og høyden på teatret. Her må vi samarbeide om å skape et stort kunstverk! Ved hjelp fra hundrevis av innbyggere, uten noe maskinkraft, kan det midlertidige teatret strekke seg så høyt som 15 meter og veie mer enn ett tonn!

«Sammen er vi sterkere og kan gå lengre. Vi kan løfte en storslått konstruksjon som er 15-22 meter høy og veier mer enn et tonn!»

Olivier Grossetête

Bli med på riving

Ephemeral betyr flyktig – The Ephemeral Theatre er et kunstverk som kan oppleves i bare en dag. I nesten et døgn får den monumentale konstruksjonen stå på torget. Søndag ettermiddag 12. september rives den storslåtte konstruksjonen på samme måte som den ble bygget opp – i fellesskap. Her er det gode muligheter for å få ut korona-aggresjon og innestengt energi: Når konstruksjonen har falt, inviteres alle som ønsker det til å trampe ned pappeskene,

Tilslutt bringes restene av det midlertidige byggverket til en lastebil som frakter pappen til resirkulering.  

Byens nye teater

Designet til konstruksjonen vi skal lage i Fredrikstad er inspirert av Shakespeares Globe Theatre! Byggingen av The Ephemeral Theatre var opprinnelig planlagt som en del av Østfold Internasjonale Teaters åpningprogram i mai 2020, men måtte utsettes pga. pandemien.

Østfold Internasjonale Teater har vært operativt som ble et eget AS siden 1. januar 2020. Fredrikstad kommune eier selskapet sammen med Viken fylkeskommune og Sarpsborg kommmune. Teatret holder til på Værste, i Dokka, der vi har en egen sal. Men ØITs hovedfokus er på stedsspesifikk scenekunst og kunst i offentlig rom. Vi vil derfor invitere innbyggerne i Fredrikstad til å bygge det nye teatret med oss.

Medvirkende

Olivier Grossetête, kunstner
Emelie Larrue, teknisk manager
Yoan Mourles, bygger
James Moore, kurator.produsent ØIT
Fredrik Borgund, prosjektkoordinator ØIT

….Og deg!

Olivier Grossetête sine konstruksjoner blir til ene og alene gjennom publikumsdeltakelse. De grandiose byggverkene krever at folk deltar i å bygge og løfte. Vi inkluderer derfor så mange mennesker som mulig i prosjektet og i produksjonsprosessen. I 2020 inviterer han alle innbyggere i Moss til å ta del i dette store og spektakulære prosjektet, et kunstnerisk og menneskelig eventyr!

Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd og Viken fylkeskommune.

The Ephemeral Tower var opprinnelig en co-produksjon med IN SITU – European Platform for Artistic Creation in Public Space og en del av samarbeidsprosjektet META 2011–2015. Prosjektet er co-finansiert av Europakommisjonen gjennom kulturprogrammet DGEAC.

Om Olivier Grossetête

Olivier Grossetête lever og arbeider i Marseille, Frankrike. Arbeidene hans med og i papir spenner fra storslåtte konstruksjoner til nitidige collager. Siden 2003 har han spesialisert seg på storslåtte og deltakerbaserte pappkonstruksjoner. Han har laget mer enn 200 ulike konstruksjoner fordelt på fem kontinenter og tusenvis av mennesker har deltatt!

Les mer på olivier-grossetete.com

ØIT og smittevern:

Publikum skulle fått oppleve dette storslåtte samarbeidprosjektet både Fredrikstad (i mai) og i Moss (i september) 2020. På grunn av korona-situasjonen har vi måttet forskyve det hele et år, men gleder oss desto mer til å dele dette fantastiske prosjektet! Vi gjennomfører byggingen med forbehold om en stabil situasjon og i tråd med gjeldende retningslinjer fra FHI.! Les mer her

Kunstopplevelser på uvanlige steder

Dette er ikke første gang ØIT iscenesetter en spektakulær opplevelse av stedspesifikk kunst i Fredrikstad. Mens teaterdriften lå under Østfold kulturutvikling avdeling scenekunst tok vi initiativet til en vandreforestilling på FMV som en del Fredrikstads 450-års jubileum. Mange vil kanskje husker Night Sea Journey på FMV som vi skapte sammen med Elven og Havet av Rudi Skotheim Jensen m.fl., Cirkus Cirkör, Abaris og MA studenter i scenografi fra Akademi for Scenekunst.

Vi har også gjort en intervensjon i den gamle sykehusbygget på Cicignon under Kulturnatt i 2016, med dansing på veggen, luftakrobatikk ut av vinduene, samt en konferansier utenom det vanlige. Også dette var et samarbeid med Cirkus Cirkör og Abaris. Nå gleder vi oss til å få med folk i Fredrikstad på et nytt og eventyrlig prosjekt!

Innhold