fbpx

The Ephemeral Tower

Olivier Grossetête (FR)

Østfold Internasjonale Teater inviterer barn, foreldre og besteforeldre til å bygge et 10 meter høyt kunstverk i papp!

Moss
Verksteder Moss
30. aug.- 3. sept.
Byggedag Moss
Verket
Lørdag 4. sept. fra 10:00.
Rivedag Moss
Verket
Søndag 5. sept. kl. 15:00-16:30.
Fredrikstad
Verksteder Fredrikstad
6. – 10. sept.
Byggedag Fredrikstad
Stortorvet
Lørdag 11. sept. fra kl. 10:00.
Riving Fredrikstad
Stortorvet
Søndag 12. sept. kl. 15:00-16:30.

The Ephemeral Tower er et lekent kunstprosjekt som forener unge og gamle i felles aktivitet: Sammen med den franske papirkunstneren Olivier Grossetête lager vi et gigantisk byggverk!

Det ferdige tårnet vil bestå av 1.300 pappesker, være mer enn 10 meter høyt og veie over ett tonn! Det settes sammen kun med muskelkraft og krever samarbeid og løfting i flokk.

«i fellesskap kan vi oppnå store ting og bringe de villeste ideer til liv.»

– Olivier Grossetête

Grossetête har spesialisert seg på denne typen midlertidige byggverk. Han har tidligere laget dem bl.a. sammen med innbyggerne i Moskva, Marseille, Mexico, Sydney, Shanghai, New Zealand og Helsinki.  Nå står Fredrikstad og Moss for tur!

Bli med!

Du kan få med deg byggeprosessen som tilskuer eller aktiv deltaker. Slik kan du bli med på eventyret: 

  • Verksteder: Første del av oppbyggingen vil foregå innendørs. Blir du med på verksted, får du i samarbeid med andre deltakere og Olivers team være med på å lage de svære modulene byggverket tilslutt vil settes sammen av. Verkstedene er selvsagt gratis.
  • Byggedag: Bygget reises! Denne dagen setter vi sammen byggekolssene til eb monumentalt blikkfang midt i byen.
  • Rivedag: The Ephemeral Tower er flyktig og midlertidig kunstverk som kan oppleves i bare en dag. Dag 2 river vi det hele ned igjen – også med hjelp fra publikum.

Bli med på byggedag

Byggedagen inviteres deltakere fra verkstedene og alle andre til å bli med å reise vårt storslåtte, midlertidige teater midt på Stortorvet. Først settes taket sammen. Deretter vil noen løfte det opp, mens andre vil sette papp-pilarer under. Så teiper alle de nye delene til taket – og en ny etasje har blitt laget. Dette gjentas helt til konstruksjonen er ferdig.

Oppbyggingen vil ta mellom 7 og 10 timer totalt, og vi lover at spenningen vil øke i takt med størrelsen og høyden på teatret. Her må vi samarbeide om å skape et stort kunstverk!

Ved hjelp fra hundrevis av innbyggere, uten noe maskinkraft, kan det midlertidige teatret strekke seg så høyt som 15 meter og veie mer enn ett tonn! Bygget blir stående til og med dagen etter.

«Sammen er vi sterkere og kan gå lengre. Vi kan løfte en storslått konstruksjon som er 15-22 meter høy og veier mer enn et tonn!»

Olivier Grossetête

Bli med på verksted

Første del av oppbyggingen vil foregå i egne verkstedslokaler.  Vi arrangerer gratis verksteder der deltakere i alle aldersgrupper kan være med på å lage de gigantiske byggeklossene for pappteatret. Verkstedene foregår under kyndig veiledning fra Olivier og hans team. Dette er en morsom og aktiv opplevelse for venner, kolleger, skoleklasser, organisasjoner eller lag  – eller enkeltpersoner som ønsker å oppleve noe sammen med andre fra byen vår.

Det er lov å komme å gå, men du bør delta i minst 2 timer. Deltakelse på verkstedene er gratis, men du må reserverer plass  –  påmelding via lenke i spalten til høyre.

Er du lærer, kulturkontakt eller forelder ? Ønsker du å melde på en gruppe?
Aldersgrense for å delta på workshop er i utgangspunktet 9 år. Yngre barn kan delta, men da stilles det krav til at en voksen er med og passer på (minimum én voksen per fem barn). Ta kontakt med produsent Anette Tømmerholen anette@oit.no dersom du har spørsmål. 

Bli med på riving

I nesten et døgn får den monumentale konstruksjonen stå. Rundt den kan det bli servert smakebiter fra det nye teatrets program,  ulike kunstprosjekter og opptredener.

Søndag ettermiddag rives den storslåtte konstruksjonen rives på samme måte som den ble bygget opp – i fellesskap. Her er det gode muligheter for å få ut korona-aggresjon og innestengt energi: Når konstruksjonen har falt, inviteres alle som ønsker det til å trampe ned pappeskene,

Tilslutt bringes restene av det midlertidige byggverket til en lastebil som frakter pappen til resirkulering.  

Om Olivier Grossetête

Olivier Grossetête er en kunstner som lever og arbeider i Marseille, Frankrike. Arbeidene hans med og i papir spenner fra storslåtte konstruksjoner til nitidige collager.

Siden 2003 har Oliver Grossetête spesialisert seg på storslåtte og deltakerbaserte pappkonstruksjoner. Han har laget mer enn 200 ulike konstruksjoner fordelt på fem kontinenter og tusenvis av mennesker har deltatt.

Olivier Grossetête sine konstruksjoner blir til ene og alene gjennom publikumsdeltakelse. De grandiose byggverkene krever at folk deltar i å bygge og løfte. Vi inkluderer derfor så mange mennesker som mulig i prosjektet og i produksjonsprosessen.

I 2020 inviterer han alle innbyggere i Fredrikstad og Moss til å ta del i dette store og spektakulære prosjektet, et kunstnerisk og menneskelig eventyr.

The Ephemeral Tower formidles av In Situ – nettverk for kunst i offentlig rom, Moss 2020, Byliv Moss og Verket Scene.

ØIT og smittevern:

Publikum skulle fått oppleve dette storslåtte samarbeidprosjektet både Fredrikstad (i mai) og i Moss (i september) 2020. På grunn av korona-situasjonen har måttet forskyve det hele et år, men gleder oss desto mer til å dele dette fantastiske prosjektet! Vi gjennomfører byggingen med forbehold om en stabil situasjon og i tråd med gjeldende retningslinjer fra FHI.! Les mer her

Innhold