fbpx

Spilletider og Billetter

Gratis workshops The Ephemeral Tower

30.08-03.09 2021 kl. Gratis workshops The Ephemeral TowerMossVerket Scene kl 10, 12 og 18Gratis, krever påmelding

Byggedag The Ephemeral Tower

04.09.21 kl. 10:00 – 17:00Byggedag The Ephemeral TowerMossVerketGratis

Riving av The Ephemeral Tower

05.09.21 kl. 15:00 – 16:30Riving av The Ephemeral TowerMossVerketGratis

The Ephemeral Tower, Moss

Av Olivier Grossetête (FR)

Østfold Internasjonale Teater inviterer mossinger i alle aldre til å bli med på høstens mest fantastiske byggeprosjekt: En spektakulær konstruksjon laget av 1300 pappesker!

The Ephemeral Tower er et lekent kunstprosjekt som forener unge og gamle i felles aktivitet: Sammen med den franske kunstneren Olivier Grossetête lager vi et gigantisk byggverk på Verket !

Det ferdige bygget vil være mer enn 10 meter høyt og veie over ett tonn! Det settes sammen kun med muskelkraft og krever samarbeid og løfting i flokk. Etter et år med pandemi, lover vi at dette kollektive prosjektet vil bli en opplevelse!

«i fellesskap kan vi oppnå store ting og bringe de villeste ideer til liv.»

– Olivier Grossetête

Video Ephemeral Tower

Grossetête har spesialisert seg på denne typen midlertidige byggverk. Han har tidligere laget over 200 bygg bl.a. sammen med innbyggerne i Moskva, Marseille, Mexico, Sydney, Shanghai, New Zealand og Helsinki. 

Nå står Moss for tur! Du kan få med deg byggeprosessen som tilskuer eller aktiv deltaker. Slik kan du bli med på eventyret:

Designkonkurranse

I samarbeid med Moss Avis lanserte teateret en åpen utlysning og konkurranse om beste forslag til byggeprosjekt. Her kunne mossingene sende inn forslag til hva vi skulle lage i Moss, og til slutt stemme over 5 finalister
Les mer om konkurransen her >>

  • Spania, Barcelona, La Mercè Mac Festival, 2016. Foto: Olivier Grossetête

Meld deg på gratis workshop

Første del av oppbyggingen vil foregå 30.augst til 3. september. Vi arrangerer gratis verksteder der deltakere i alle aldersgrupper kan være med på å lage de gigantiske byggeklossene for pappteatret. Dette er en morsom og aktiv opplevelse for venner, kolleger, skoleklasser, organisasjoner eller lag  – eller enkeltpersoner som ønsker å oppleve noe sammen med andre. Verkstedene foregår under kyndig veiledning fra Olivier og hans team.

Deltakelse på verkstedene er gratis, men du må reservere plass. Aktiviteten passer for alle over 9 år. Yngre barn kan delta, men da stilles det krav til at en voksen er med og passer på.

Er du lærer, kulturkontakt eller forelder ? Ønsker du å melde på en gruppe? Ta kontakt med produksjonskoordinator Fredrik Borgund, fredrik@oit.no, dersom du har spørsmål. 

Bli med på bygging og riving

Byggedagen 4. september inviteres deltakere fra verkstedene og alle andre til å bli med å reise det storslåtte bygget på den gamle Petterson-tomta på Verket! Ved hjelp fra hundrevis av innbyggere, uten noe maskinkraft, kan det midlertidige teatret strekke seg så høyt som 15 meter og veie mer enn ett tonn!

Først settes taket sammen. Deretter vil noen løfte det opp, mens andre vil sette papp-pilarer under. Så teiper alle de nye delene til taket – og en ny etasje har blitt laget. Dette gjentas helt til konstruksjonen er ferdig. Oppbyggingen vil ta mellom 7 og 10 timer totalt, og vi lover at spenningen vil øke i takt med størrelsen og høyden på bygget! Her må vi virkelig samarbeide om å skape et stort kunstverk!

«Sammen er vi sterkere og kan gå lengre. Vi kan løfte en storslått konstruksjon som er 15-22 meter høy og veier mer enn et tonn!»

Olivier Grossetête

Riving skjer 5. september. Ephemeral betyr flyktig – og dette monumentale kunstverket får stå i nesten et døgn. Søndag ettermiddag rives den storslåtte konstruksjonen på samme måte som den ble bygget opp: I felleskap. Her er det gode muligheter for å få ut korona-aggresjon og innestengt energi: Når konstruksjonen har falt, inviteres alle som ønsker det, til å trampe ned pappeskene.

Å bygge det nye Moss

Valget av Verket og Petterson-tomta som «byggeplass» er ikke tilfelding. Hjørnesteinsbedriften produserte linerboard, som er hovematerialet i pappesker – og kilden til Mosslukten. I dag star området på Verket for ny utvikling I den nye, sammenslått kommune.  I vårt felles produserte kunstverk bruker vi altså sentrale materialer fra Moss sin fortid til å bygge Nye Moss.

Materialene til byggverket leveres fra Glomma Papp, og resirkuleres etter bruk.

Medvirkende

Olivier Grossetête, kunstner
Emelie Larrue, teknisk manager
Yoan Mourles, bygger
James Moore, kurator.produsent ØIT
Fredrik Borgund, prosjektkoordinator ØIT

….Og deg! Olivier Grossetête sine konstruksjoner blir til ene og alene gjennom publikumsdeltakelse. De grandiose byggverkene krever at folk deltar i å bygge og løfte. Vi inkluderer derfor så mange mennesker som mulig i prosjektet og i produksjonsprosessen. I 2020 inviterer han alle innbyggere i Moss til å ta del i dette store og spektakulære prosjektet, et kunstnerisk og menneskelig eventyr!

Presenteres i samarbeid med Moss 2020, Byliv Moss, Glomma Papp.
Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd og Viken fylkeskommune.

The Ephemeral Tower var opprinnelig en co-produksjon med IN SITU – European Platform for Artistic Creation in Public Space og en del av samarbeidsprosjektet META 2011–2015. Prosjektet er co-finansiert av Europakommisjonen gjennom kulturprogrammet DGEAC.

ØIT og smittevern

Publikum skulle fått oppleve dette storslåtte samarbeidprosjektet både Fredrikstad (i mai) og i Moss (i september) 2020. På grunn av korona-situasjonen har måttet forskyve det hele et år, men gleder oss desto mer til å dele dette fantastiske prosjektet! Vi gjennomfører byggingen med alle nødvendige sikkerhetstiltak og i tråd med gjeldende retningslinjer fra FHI. Les mer her

Tidligere arbeid på Verket:

Dette er ikke første gang Østfold Internasjonale Teater inntar Verket. Under navnene Scenekunst Østfold og senere Østfold kulturutvikling avdeling scenekunst har vi iscenesatte en rekke opplevelser av stedspesifikk kunst I disse omgivelsene.

Første gang var Cooperatzia (The Trail) av Le G. Bistaki (FR) i 2014. Året etter var vi tilbake med The Baïna Trampa Fritz Fallen av Le G. Bistaki (FR), Animal Exodus, One Step Before the Fall og Sniper’s Lake av Spitfire Company (CZ), og Batagraf Extended av Batagraf (NO). Parallelt organiserte vi seminaret IN SITU Focus 2015.
I 2017 ble Verket brukt av flere kunstnere til undersøkelser og eksperimentelle iscenesettelser som en del av PICTURE Budapest–Østfold. Et av konseptene som ble utviklet gjennom prosjektet var Drømmefabrikk II av Naja Lee Jensen (DK).

Innhold