fbpx

Åpningshelg avlyst

Lansering av Østfold Internasjonale Teater utsettes

Nye Østfold Internasjonale Teater ble nødt til å utsette sin planlagte lansering i mai på grunn av korona-utbruddet.

– Det er leit å måtte utsette lanseringen, men som ansvarlige arrangører er vår første prioritet selvsagt å bidra til den nasjonale dugnaden for å stanse ytterligere smittespredning, sier teatersjef Thomas Østgaard.

Østfold Internasjonale Teater ble stiftet høsten 2019 av Viken Fylkeskommune og Fredrikstad kommune og skulle etter planen åpne helgen 8.-10. mai i Fredrikstad sentrum.

På programmet stod blant annet kollektiv bygging av et 10 meter høyt teater i papp, ledet av den franske papirkunstneren Olivier Grossetête; visning av det Ibsenpris-vinnende scenediktet Tyngde; forfattermøter; individuelle kunstvandringer gjennom sentrum laget av belgiske Johannes Bellinkx; improvisasjoner av Østfold dansekompani for ungdom og André Fjørtoft; samt produksjoner av studenter ved Akademi for scenekunst, Høgskolen i Østfold.

I tråd med helsemyndighetenes anbefalinger og tiltak for begrensning av det nye korona-viruset, har Østfold Internasjonale Teater nå besluttet å utsette, og om nødvendig avlyse all publikumsrettet aktivitet for vårsesongen 2020. Bestemmelsen er tatt i samråd med styret, spillesteder og eierne, Viken fylkeskommune og Fredrikstad kommune.

Nødvendig tiltak

– Det er trist, men forståelig at det rikholdige programmet likevel ikke kan gjennomføres i mai. Det viktigste nå er at vi tar vare på hverandre. Jeg er imponert over den innsatsen som gjøres i kulturlivet og ellers, og ser frem til å kunne møtes igjen til fine opplevelser i byen vår, sier Jon-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad kommune.

Selv om det ikke er mulig å si sikkert hvordan situasjonen er i mai, gjør tiltak som innreisebegrensning for utenlandske artister og restriksjoner for samling av mange mennesker på et sted at det ikke er mulig å gjennomføre nødvendige forberedelser av produksjonene.

− Jeg har full forståelse for avgjørelsen. Det er en krevende situasjon for alle − og særlig for scenekunstfeltet. Jeg håper at de tiltakene alle bidrar med nå, gjør at åpningen av Østfold Internasjonale Teater blir en realitet i 2020. Vi vil ha en god dialog med teateret i tiden som kommer for å bidra til at vi finner gode løsninger som eiere, sier fylkesråd for kultur i Viken, Camilla Eidsvold.

Jobber med nye datoer i september

Teatret er i dialog med den enkelte produksjon og spillesteder og håper å kunne finne alternative spilledatoer for de fleste forestillinger. Publikum som har kjøpt billetter, får disse refundert.

− I denne situasjonen har og tar vi et ansvar både overfor publikum og de kunstnerne vi har engasjert, understreker Østgaard, og uttrykker særlig sympati for utøverne i det frie scenekunstfeltet, der mange har mistet sitt inntektsgrunnlag over natten.
Permitteringer i teatrets egen stab er foreløpig ikke aktuelt.

− Vi jobber mot ny åpningsdato i september og er ved godt mot med tanke på høsten. Vi ser frem til igjen å kunne gjøre det vi brenner for: Å samle mennesker for store opplevelser, avslutter teatersjefen.

Ny lanseringsdato offentliggjøres på våre nettsider.
(nye sider er under utvikling på www.oit.no).

Opprinnelig åpningsprogram
Regionens nye teater hadde lagt opp til en åpningshelg med forestillinger og aktiviteter for hele familien:

EPHEMERAL THEATRE
av Olivier Grossetête

Sammen bygger vi et 10 meter høyt pappteater på Stortorvet! Moro for både unge og gamle!
4.-8. mai: Byggeverksteder
9. mai kl. 10-20:
Bygget reises
10. mai kl. 15-17:
Bygget rives

TYNGDE
av Demian Vitanza

/Simon Boberg
Terje Strømdahl i gripende forestilling bygget på Demian Vitanzas Ibsenpris-vinnende tekst.
8. mai kl 19:00,
Blå grotte

REVERSE
av Johannes Bellinkx

En kunstnerisk byvandring der du vender ryggen til innarbeidede vaner og mønstre. Kun en person av gangen.
Varighet ca. 90 min.
8.–10. mai: Fredrikstad sentrum

ØSTFOLD DANSEKOMPANI FOR UNGDOM
Improvisasjon i byrommet i samspill mellom dansere og slagverker Andre Fjørtoft.
10. mai kl 13:30,
Sted TBA

LANSERING ØSTFOLD INTERNASJONALE TEATER
Offisiell lansering av regionens nye teater med taler og kunstneriske innslag.
10. mai kl 14:00, Stortorvet
10. mai kl 20:00, Stortorvet

SINGING THE CITY
Av bachelorstudenter ved Akademi for scenekunst, Høgskolen i Østfold
Gratis, krever påmelding.
Fredag 8. mai kl 17:30-18:30
Fredag 8. mai kl 20:00-21:00

AVGANGS-PRODUKSJONER
Av masterstudenter ved Akademi for scenekunst, Høgskolen i Østfold Ulike tider. Gratis.
in situ

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler