fbpx

Vil vekke engasjement med veggmaleri

– Jeg håper den vil bidra til at folk engasjerer seg i byutviklingen, sier Fredrikstad-illustratør Sara Hjardar (24) om den 137 kvadratmeter store tegningen som i tiden fremover skal pryde en husvegg på Trosvikstranda i Fredrikstad.

Den 12,5 x 11 meter store illustrasjonen monteres på husveggen ved Trosvikstranda torv (Rebell-kollektivet), der den skal henge også etter Kulturnatt Fredrikstad. Her forbereder Østfold Internasjonale Teater (ØIT) «Fremtidens Trosvikstranda», et Kulturnatt-arrangement som skal få folk til å tenke høyt om hva de savner i og ønsker seg for byen sin.

– I et prosjekt som handler om fremtidens Fredrikstad er det ekstra fint at det er en lokal kunstners strek og uttrykk som skal smykke denne store fasaden. ØIT er stolte av å ha Sara med oss på laget, sier teatersjef Thomas Østgaard.

Fremtidens Trosvikstranda under Kulturnatt

På Trosvikstranda i Fredrikstad sentrum foregår det nemlig et stort og omfattende byutviklingsprosjekt. Under Kulturnatt Fredrikstad 9.-10. september vil Østfold Internasjonale Teater, med støtte fra utbyggeren, oppfordre til å engasjere seg i det som skjer med byen.

Arrangementet Fremtidens Trosvikstranda?  har både konsert, verksted og utstilling på programmet. Hovedaktiviteten er kunstinstallasjonen In Search of Democracy 3.0, der folk kan få sine ideer for fremtidens by illustrert av profesjonelle. En tydelig markør for hvor det hele skjer, er Saras store veggillustrasjon.

Illustrerte ideer fra lokalsamfunnet

– Veggillustrasjonen inngår i kunstprosjektet «In Search of Democracy 3.0», der jeg og andre illustratører tegner folks drømmer for hjembyene sine. Denne illustrasjonen handler spesifikt om Trosvikstranda, og vi ønsker at den skal vekke tanker om hva folk i Fredrikstad vil med området, sier den unge, bokaktuelle illustratøren som, har vært tilknyttet ØIT-prosjektet siden 2021.

Prosjektet har besøkt Fredrikstad og Glemmen videregående skole tidligere. I denne illustrasjonen har jeg også tatt inn mange elementer av det folk her har vært opptatt av: Tilgangen til natur og kollektivtransport, for eksempel. Vi har ei fin elv i byen som vi kunne brukt mer. Den renner som et stort spørsmålstegn gjennom bildet, forteller Hjardar, som skyter inn at hun har fått sentral konsepthjelp fra ØITs kurator-produsent James Moore i prosessen.

De har vært gjennom syv skisserunder før den endelige tegningen var klar, med alle sine detaljer. Her kan den nysgjerrige finne alt fra ønsker om urban gårdsdrift og bikuber til undervannsbar:

Kunst som medvirkning

– I prosjektet ellers gjør man noens idé til et kunstuttrykk, mens i dette tilfellet er det omvendt: Veggillustrasjonen skal inspirere til å komme opp med ideer, til å tenke fritt, sier Moore:

Arrangementet skal gjøre informasjon lett tilgjengelig, ikke minst muligheten til å bruke den digitale medvirkningsportalen. Slik håper arrangørene å fremme et mangfold av stemmer.

Sara selv er spent, men har tro på prosjektet:
– Jeg tror at for store mengder tekst kan virke litt avskrekkende på folk, mens illustrasjoner gir en helt annen inngang. Jeg håper og tror at Kulturnatt kan være med på å bidra til at så mange som mulig vil ta turen innom!

Isegran Eiendom og Stor-Oslo Eiendom, som sammen eier Trosvikstranda utvikling AS, støtter Kulturnatt-arrangementet. De vil i forkant av Kulturnatt lansere en digital medvirkningsportal, der alle kan gi sine innspill til byplanleggingen. Alle illustrasjoner som lages i løpet av Kulturnatt-arrangementet vil også overleveres til Trosvikstranda Utvikling AS og Fredrikstad kommune.

Les mer

>> Fremtidens Trosvikstranda? Kunst som medvirkning under Kulturnatt Fredrikstad 2022

>> In Search of Democracy 3.0: Vi tegner dine drømmer for fremtidens by

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler