fbpx

Bærekraft-pris til ØIT

Østfold Internasjonale Teater ble vinner i kategorien «Årets bærekrafthelt» under Scenekunstbrukets prisutdeling Gulljerven 2.desember 2021.

Prisen gikk til produksjonen Bel Horizon med følgende begrunnelse fra juryen:

«Prisen deles i år ut til et kortreist samarbeidsprosjekt mellom lokalbefolkningen og scenekunstnerne, og har en klar gjenbruksprofil.

Til prosjektet ble det samlet inn hundrevis av keramikkrukker fra lokalbefolkningen, disse ble brukt som til scenografi, sjonglering og absurde tablåer i det nedlagte kraftverket på stedet. «

Andre nominerte var NIE, Meg Mills, Jenny Hilmo Teig og Berit Haltvik With, samt Silje Sandodden Kise.

Vannkraftverk som spillested

Som et teater som vektlegger stedspesifikk scenekunst og kunst i, av og for det offentlige rom er det spesielt gledelig å få anerkjennelse for gjenbruk av lokale materialer. Vi forstår det imidlertid som at valget av spillestedet, som en sentral del av scenografien, er en sentral begrunnelse for tildelingen. Bel Horizon ble spilt i den nedlagte delen av Kykkelsrud kraftverk, det eldste av de monumentale vannkraftverkene langs elven Glomma i Østfold.

– Kykkelsrud kraftverk er en vakker, jungendstil-perle av arkitektur plassert i et vakkert naturlandskap. Men hovedmotivasjonen i valget av spillested har ligget i at hydro-elektrisk kraftproduksjon var primus motor i industrialiseringen av Norge, og fremdeles forsyner Norge med omtrent 95% av landets elektrisitetsbehov, sa kurator-produsent James Moore i takketalen for bærekraft-prisen:

Aktuell tematisering

-Inspirasjonen til å ta et vannkraftverk i bruk til kunstnerisk formål kom da ACER-debatten raste i Norge. ACER er EU sitt energibyrå. Det var uklart om den 3. energipakken ville bli vedtatt av den norske regjeringen, og hvorvidt vedtaket burde kreve 3/4 flertall i Stortinget (fordi den angivelig fratar Norge suverenitet over viktige naturressurser).

-Det er spesielt interessant å motta prisen for Bel Horizon når strømprisene fyker gjennom taket på grunn av ACER-avtalen, og skaper en økonomisk og politisk krise, fortsatte Moore.

Inspirerende bærekraft-pris

Det interessant å reflektere over hvorvidt bruk og gjenbruk av aktuelle steder og materialer i samfunnet kan bidra til både spektakulær og underholdende scenekunst. Det inviterer også til refleksjon rundt og diskusjon av spørsmål som er av stor, samfunnsmessig betydning.

ØIT takker for Gulljerven-prisen og håper at mange blir inspirert til å ta i bruk det som finnes rundt oss til daglig til å skape spennende og bærekraftige kunstneriske opplevelser!

Les også:

>> Bel Horizon; en spektakulæt opplevelse på Kykkelsrud kraftverk

>> Alle nominerte og vinnere av Gulljerven 2021

Relaterte artikler

Relaterte artikler