fbpx

The Reception, Moss

The Reception av Alexandros Mistriotis er filosofisk, overraskende og eksklusiv kunstvandring gjennom Moss – laget for deg som vil undersøke, forstå og elske byen.

>> LETER DU ETTER THE RECEPTION FREDRIKSTAD? KLIKK HER

I denne vandringen utarbeidet spesielt for Moss, tar Alexandros Mistriotis publikum med inn i en opplevelse der byrommet og publikums bevissthet blir scenen.

Reise i tid

En by er både fysisk rom og det mentale bildet byens innbyggere har av den. Det er publikums bilde av byen Mistriotis vil utfordre.

Publikum vil i løpet av turen få presentert omgivelser, steder og byhistorier på nye og overraskende måter. Vi får besøke flere uventede destinasjoner der det blir servert både fortellinger og forfriskninger. Fortellingen beveger seg både fremover og bakover i tid og ser Moss i en større kontekst, både geografisk og økonomisk.

Perfekt for deg som er nysgjerrig på byens utvikling, interessert i historie eller bare har lyst til å få et nytt syn på vante omgivelser!

Video: Dokumentasjonsopptak og intervju med Alexandros Mistriotis fra september 2018 av Harald Fossen. Lydopptak: Tolga Balci

Sentrum for deg er der du er

The Reception ble opprinnelig utviklet i Athen. Den engang så stolte byen var rammet av økonomiske nedgangstider og sterk forurensning og befant seg plutselig i den perifere utkanten av Europa. Mistriotis følte et behov for å få frem de andre sidene av byens særtrekk og historier i den offentlige samtalen.

The Reception utforsker derfor de alternative historiene: Vi krysser det urbane rommet for å oppdage steder som kanskje ikke er kjente eller omtalt i pensumbøkene, men som likevel er betydningsfulle i kraft av sin historie, estetikk, arkitektur – eller som åsted for tilfeldige hendelser.

Mistriotis er opptatt av den personlige opplevelsens betydning – både i politisk, filosofisk og poetisk perspektiv.
– I en global verden er det viktig å huske på at «sentrum» ikke er et geografisk sted. Sentrum for deg er der du befinner deg, sier han.

En fortelling som setter Moss i kontakt med de lange linjene, i historien og i geografien, der det lille ses i lys av det store, og vise versa. 

Arve Rød, kunstkritiker

Byens speil

Moss-versjonen av The Reception ble første gang presentert i av IN SITU FOCUS under Nonstop International Theatre Festival i september 2018. Mistriotis har vært kunstner i residens i Østfold fem ganger fra juni 2017 til september 2018. Kunstvandringen i Moss er et resultat av undersøkelser, en rekke workshops og mange spaserturer med bl.a. byplanleggere, arkitekter, historikere, politikere, kunstnere og engasjerte innbyggere. Man kan si at Mistriotis på denne måten speiler byen tilbake til den selv, samtidig som refleksjonene filtreres gjennom hans perspektiv: en kunstner fra den sørligste delen av Europa.

-Jeg tror ikke på noen måte at jeg kan fortelle mossingene noe om byen deres som de ikke vet fra fra før, men jeg kan bidra med et annet perspektiv og andre referanser, sier han.
Vi er glade for å kunne ønske Alexandros Mistriotis tilbake til Moss høsten 2020!

Praktisk informasjon:

Kunstvandringen er rettet mot et publikum fra eldre ungdom og oppover og foregår på engelsk. Hele vandringen inklusive pauser varer i ca 4 timer. Mye av vandringen foregår ute i offentlig rom, ta på klær etter værforholdene. Ved behov for universell tilpasning, ta kontakt med arrangør. Det blir flere sittepauser og forfriskninger underveis.
Oppmøtested oppgis per telefon noen dager før forestillingen.

Om Alexandros Mistriotis:

Kunstner Alexandros Mistriotis er født i Ottawa, Canada og oppvokst i Athen, Hellas. Han er utdannet ved École Supérieure des Beaux-Arts i Marseille i Frankrike og har studert både litteratur, maling, film, foto og multimedia. Han begynte å jobbe som videokunstner i Hellas på begynnelsen av 2000-tallet, men gikk etterhvert over til å være dramatur og tilslutt utøver. Han fremfører egne tekster under prosjektet kalt The Theater of Quietude. Den sosiale utviklingen i Hellas og Europa generelt har vært et sentralt utgangspunkt for og tema i hans senere kunstneriske praksis. Han fokuserer bl.a. på hvordan  muntlig overlevert historie og diskurs, eller måten vi snakker om omverden på, er med på å forme den.  

Omtaler:

>>Les kunstkritiker Arve Røds omtale av The Reception her

>>Hva er The Reception egentlig? Les Rami Maktabis refleksjoner her

Dette sier publikum:

– Som innfødt mosseboer (mange generasjoner tilbake) var det herlig å få overraskende blikk på egen by, med pekere til Europa og verden for øvrig. Alexandros’ «manus» var utrolig presist og samtidig rikholdig. En fryd å høre på.

Dag Jansson, Førsteamanuensis i kulturledelse, Handelshøyskolen ved Oslo Met

– Alexandros’ manus var helt perfekt – delikat balanse mellom knapphet og rikholdighet. Levert uten manus som en fri skuespiller. […] Det var virkelig slående hvor kraftfull han var i sin vennlighet og lavmælthet.  En påminnelse om at skal du overbevise noen så er det ingenting som slår å mobilisere lytterens egen tenkning.

– Han klarte å stimulere tanken om min rolle og mitt ansvar for utviklingen av stedet jeg bor på og min stund på jorden – det er ikke snaut.

– Stille og konsekvent [kom] han stadig tilbake til motsetningen mellom de med makt og de uten – «the powerless.» Med milde ord formidlet han en sylskarp samfunnsanalyse. Sterkt innhold i nesten forførerisk vennlig tiltale. 

– Kanskje det sterkeste var å oppleve at historien pekte framover til meg/oss, uten å moralisere, men øyeåpne et ansvar overfor stedet, byen, som vil/ kan gjøre oss mer «menneskelige».

in situ

Pressebilder

Pressebilder kan lastes ned her

Se også

Pressebilder

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler