fbpx

Mellemrum Encounter – en kunstnerisk byvandring i Moss

Mellemrum Encounter var en kunstnerisk byvandring gjennom Moss, produsert av Østfold Internasjonale Teater (tidl. Østfold kulturutvikling) i 2016.

av Kristine Andreassen | 25. mai 2016 

Mellemrum Encounter Moss flyer
Forside flyer for Mellemrum Encounter Moss. Design: ERIK(SEN)

Det skjer spennende ting i Moss. Petersonfabrikken legges ned i 2012 etter å ha vært i drift siden slutten av 1800-tallet og planer om ny infrastruktur i Østfold med byggestart i 2018, får stor betydning for byen. Et dobbelt jernbanespor gjennom Moss betyr massiv endring i et av byens eldste strøk. Den gamle jernbanebygningen får stå, mens trehusbebyggelsen i nærheten må vike for en ny og større stasjon. Dette påvirker hele området rundt fergeleiet, havna og ikke minst Moss sentrum. Da Petersonfabrikken ble lagt ned flyttet kunsten inn. Scenekunst Østfold har de to siste årene kunnet tilby flere unike forestillinger i og rundt de gamle fabrikklokalene i forbindelse med den årlige NonStop International Theatre Festival. I år vil vi ut i gatene.

Vår kurator og produsent James Moore har de siste årene engasjert seg i Moss´byutvikling og gjennom samtaler med kommuneplanlegger Terje Pettersen i Moss kommune, fått en innsikt og oversikt over de endringer som Moss står ovenfor. Gjennom midler fra blant andre IN SITU European Network for Artistic Creation in Public Space der Østfold kulturutvikling (da Scenekunst Østfold) er eneste norske medlem, har vi fått den unike mulighet til å invitere spennende kunstnere til Moss for å skape en kunstnerisk byvandring under festivalen i september 2016. I den forbindelse har vi engasjert kunstner Kitt Johnson fra København, som i mai 2016 er i Moss for å lede et ti dagers laboratorium. Etter dette følger to besøk i september og oktober for befaringer og research.

Kitt Johnson er både danser, koreograf og kunstnerisk leder for flere prosjekter innenfor stedspesifikk kunst. Hun har skapt sitt Mellemrum Encounter flere steder i verden og skal nå ta konseptet til Moss. Scenekunst Østfold har i samarbeid med henne, engasjert seks både lokale og nasjonale kunstnere, til å være med å utforme byvandringen. Hver kunstner får tildelt et område i byen. Her skal de velge et eller flere sted hvor de skal skape en poetisk opplevelse i respons til omgivelsene. Byvandringen og kunstnernes korte forestillinger vil gi publikum en unik opplevelse og et nytt innblikk i sin egen by. Mer informasjon og mulighet for billettbestilling kommer.

Utøvende kunstnere som er med i prosjektet er:

Utdrag fra Mellemrum Encounter flyer. Trykk på bildet for større versjon. Design: ERIK(SEN)

ByLab Moss 2018 Mellemrum
Orientering ved kommuneplanlegger Terje Pettersen på ByLab i Moss sentrum.
Foto: James Moore
Befaring Moss Havn Mellemrum
Befaring på Moss havn. Fra venstre: Fredrik Borgund (Scenekunst Østfold), Kitt Johnson, Knut Olsson (inspektør ved Moss havn), Ellen Røhr Staff (Scenekunst Østfold) og James Moore (Scenekunst Østfold).

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler