fbpx

Spilletider og Billetter

Gratis workshops The Ephemeral Tower

30.08-03.09 2021 kl. Gratis workshops The Ephemeral TowerMossVerket Scene kl 10-12, 12-14 og 18-21Gratis, krever påmelding

Byggedag The Ephemeral Tower

04.09.21 kl. 10:00 – 19:00Byggedag The Ephemeral TowerMossParkeringsplassen ved Verket SceneGratis

Riving av The Ephemeral Tower

05.09.21 kl. 15:00 – 16:30Riving av The Ephemeral TowerMossParkeringsplassen ved Verket SceneGratis

The Ephemeral Tower, Moss

Av Olivier Grossetête (FR)

Østfold Internasjonale Teater inviterer mossinger i alle aldre til å bli med på høstens mest fantastiske byggeprosjekt: En spektakulær rekonstruksjon av Koketårnet på cellulosefabrikken – laget av 1300 pappesker!

LES OM GRATIS WORKSHOPS >>
PÅMELDING GRATIS WORKSHOPS MOSS >>

The Ephemeral Tower er et lekent kunstprosjekt som forener unge og gamle i felles aktivitet: Sammen med den franske kunstneren Olivier Grossetête lager vi et gigantisk pappbygg på Verket i september!

Det ferdige tårnet vil være mer enn 20 meter høyt og veie over ett tonn! Det settes sammen kun med muskelkraft og krever samarbeid og løfting i flokk. Dette kollektive prosjektet vil gi minner for livet! Slik kan du bli med på eventyret:

«i fellesskap kan vi oppnå store ting og bringe de villeste ideer til liv.»

– Olivier Grossetête

SE NORGE RUNDTs REPORTASJE FRA EPHEMERAL TOWER MOSS HER >>

Bli med på gratis workshop

Første del av oppbyggingen vil foregå innendørs i gratis verksteder:

Daglig, 30. august – 3. september
kl 10-12 kl 12-14 og kl 18-21.
Velg en dag og et tidspunkt som passer for deg!

Her kan deltakere i alle aldersgrupper være med på å lage de gigantiske byggeklossene tårnet skal settes sammen av. Dette er en morsom og aktiv opplevelse for alle mellom 9 og 100 – perfekt for teambuidling!

MER OM GRATIS WORKSHOPS >>

Noen av Grossetêtes tidligere mesterverk!

Bli med på bygging

Lørdag inviteres både deltakere fra verkstedene og alle andre til å bli med på reise det storslåtte bygget på den gamle Peterson-tomta på Verket! Ved hjelp fra hundrevis av innbyggere, uten noe maskinkraft, kan det midlertidige teatret strekke seg så høyt som 22 meter og veie mer enn ett tonn!

Verket, lørdag 4. september fra kl 10:00- 19:00 (omtrentlig sluttid)
Kom og gå når det passer.

Først settes taket sammen. Deretter vil noen løfte det opp, mens andre vil sette papp-pilarer under. Så setter vi sammen gulvet – og en ny etasje har blitt laget. Dette gjentas helt til konstruksjonen er ferdig. Oppbyggingen vil ta ca 9 timer totalt, men deltakere kan komme og gå som de vil gjennom dagen. Vi lover at spenningen vil øke i takt med størrelsen og høyden på bygget! Særlig mot slutten av dagen må vi virkelig samarbeide for å få de siste etasjene opp og stå!

«Sammen er vi sterkere og kan gå lengre. Vi kan løfte en storslått konstruksjon som er 15-22 meter høy og veier mer enn et tonn!»

Olivier Grossetête

Bli med på riving

Ephemeral betyr flyktig – og det monumentale kunstverket får stå i bare et døgn. Søndag rives den storslåtte konstruksjonen på samme måte som den ble bygget opp: I felleskap.

Verket, Søndag 5. september fra kl 15:00-16:30 (omtrentlig sluttid)

Her er det gode muligheter for å få ut innestengt energi! Når konstruksjonen har falt, inviteres alle som ønsker det, til å trampe ned pappeskene, som selvsagt resirkuleres etterpå.

Å bygge det nye Moss

Valget av Verket og Peterson-tomta som «byggeplass» er ikke tilfeldig. Hjørnesteinsbedriften produserte linerboard, hovematerialet i pappesker – og kilden til den beryktede Mosslukta. I dag står området på Verket for ny utvikling I den nye, sammenslått kommunen.  I vårt felles produserte kunstverk bruker vi altså sentrale materialer fra Moss sin fortid til å bygge det nye Moss.

Koketårnet på Verket

Koketårnet i papp

Grossetête har tidligere laget over 200 monumentale bygg bl.a. sammen med innbyggerne i Moskva, Marseille, Sydney, Shanghai og Helsinki.  Da det ble klart at kunstneren hadde mulighet til å komme til Moss, lanserte Østfold Internasjonale Teater og Moss Avis en åpen utlysning og konkurranse der mossingene kunne sende inn forslag til og stemme over hva som skulle bygges her.

Det ble altså Koketårnet fra den gamle cellulosefabrikken som stakk av med seieren, og som nå skal rekonstrueres som et unikt kunstverk, nettopp i papp!

Materialene til byggverket leveres fra Glomma Papp, og resirkuleres etter bruk.

Ephemeral Tower Moss, Koketårnet i pappesker
Her er arbeidstegningen til pappesketårnet som skal reises på Verket: Rekonstruksjonen av det gamle Koketårnet blir 22 meter høy!

Smittevern

Byggingen gjøres med alle nødvendige sikkerhetstiltak og i tråd med gjeldende retningslinjer fra FHI.
Les mer her. Prosjektet har vært gjennomført i andre land under pandemien, og teamet som leder arbeidet er godt trent i smittevernsreglene.

Medvirkende

Olivier Grossetête, kunstner
Francis Ruggirello, byggleder
Estela Quintero, bygger
James Moore, kurator-produsent ØIT
Fredrik Borgund, prosjektkoordinator ØIT
Bjørn Otten, teknisk ansvarlig
….Og deg?

Olivier Grossetête sine konstruksjoner blir til ene og alene gjennom publikumsdeltakelse. De grandiose byggverkene krever at folk deltar i å bygge og løfte. Vi inkluderer derfor så mange mennesker som mulig i prosjektet og i produksjonsprosessen. I 2020 inviterer han alle innbyggere i Moss til å ta del i dette store og spektakulære prosjektet, et kunstnerisk og menneskelig eventyr!

Samarbeidspartnere

The Ephemeral Tower presenteres i samarbeid med Moss 2020, Byliv Moss, Verket/Höegh eiendom og Glomma Papp.
Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd og Viken fylkeskommune.

The Ephemeral Tower var opprinnelig en co-produksjon med IN SITU – European Platform for Artistic Creation in Public Space og en del av samarbeidsprosjektet META 2011–2015. Prosjektet er co-finansiert av Europakommisjonen gjennom kulturprogrammet DGEAC.

Stor takk til:

Moss kommune – Kultur, oppvekst og aktivitet, S-Crew, Childrens International School – Moss, Rygge / Herulf håndballklubb, Moss og omegn dyrebeskyttelse, Padrinos 2022, Mosserussen 2023, Moss i sentrum, Verket Scener,
PS Press, Anti, Movar, Østfold Audio, Ramirent, Sørby utleie, Bright Norway, Humlekjær og Ødegaard, Eir renhold, Alfa Nordic, Gaards-Service.

Pressebilder

Pressebildet for produksjonen kan lastes ned her:

Bilder fra Olivier Grossetêtes tidligere verk:

  • Spania, Barcelona, La Mercè Mac Festival, 2016. Foto: Olivier Grossetête

ØITs tidligere arbeid på Verket:

Dette er ikke første gang Østfold Internasjonale Teater inntar Verket. Under navnene Scenekunst Østfold og senere Østfold kulturutvikling avdeling scenekunst har vi iscenesatte en rekke opplevelser av stedspesifikk kunst I disse omgivelsene.

Første gang var Cooperatzia (The Trail) av Le G. Bistaki (FR) i 2014. Året etter var vi tilbake med The Baïna Trampa Fritz Fallen av Le G. Bistaki (FR), Animal Exodus, One Step Before the Fall og Sniper’s Lake av Spitfire Company (CZ), og Batagraf Extended av Batagraf (NO). Parallelt organiserte vi seminaret IN SITU Focus 2015.
I 2017 ble Verket brukt av flere kunstnere til undersøkelser og eksperimentelle iscenesettelser som en del av PICTURE Budapest–Østfold. Et av konseptene som ble utviklet gjennom prosjektet var Drømmefabrikk II av Naja Lee Jensen (DK).

Pressebilder

Innhold