fbpx

Særp Tropez |Fengselet|

Særp Tropez er eksplosive, vakre og rølpete teateropplevelser i noen av Sarpsborgs stengte bygninger. Tre forestillinger laget av Cici Henriksen med flere får premiere i perioden 2023-2025. Første forestilling, Særp Tropez |Fengselet|, hadde premiere i nedlagte Sarpsborg fengsel 16.11.2023.

Østfold Internasjonale Teater innledet høsten 2023 et treårig samarbeid med skuespiller og produsent Cici Henriksen. Tre ulike forestillinger i prosjektet Særp Tropez vil få premiere i perioden 2023-2025 – men ikke på en scene:

Sammen med en gjeng Sarpsborg-kunstnere vil jeg ta over tre ikoniske bygg i Sarpsborg som står tomme og lage tre interaktive, stedsspesifikke forestillinger, basert på dokumentarisk materiale fra hjembyen min, skrev Henriksen ta hun tok kontakt med ØIT. Les mer her

– En gruppe utflyttede Sarpsborg-kunstnere kommer hjem til dette prosjektet. Sammen samles vi i et brennende ønske om å lage en teateropplevelse av særpinger, for særpinger: En eksplosiv, vakker og rølpete teateropplevelse som både rører og engasjerer, spesielt de som vanligvis ikke liker teater så godt, sier produsent Henriksen.

Første forestilling i triologien hadde premiere 16. november 2023:

Særp Tropez |Fengselet|

Fengselet har “alltid” ligget der, men du har kanskje ikke lagt så godt merke til det? Det ligger på vei til Borg bryggerier. Et høyrisikofengsel der de samfunnet anser som de farligste har vært innesperret i mange dager – mange år. Fra utsiden; piggtråd, stor port og gitter foran vinduene. Men på innsiden?

Et bygg hvor innestengt aggresjon, frihetslengsel, vennskap, tapte drømmer og et vanvittig trykk sitter igjen i de steinharde celleveggene. Vaktrommet bærer i seg omsorg, makt, håp og tapte illusjoner. Og noen få steder i fengselet, om du står helt i ro og kikker med ett øye så kan du se ut. Og alt omkring forsvinner og alt du ser er Glengshølen…

Vi åpner porten til fengselet og inviterer publikum inn bak murene, inn i tankene, drømmene og marerittene til de innsatte og ansatte, og noen ganger kan verden der ute være minst like skremmende som på innsiden.

Omtaler

 «Særp Tropez handler om makt og menneskeskjebner. . […] vi er ikke så ulike, vi mennesker. Et ekte menneskemøte, eller en virkelig god teaterforestilling, kan skape sterk erkjennelse av akkurat dét.»

Mariken Lauvstad, Klassekampen, 20.11.2023

«I Særp Tropez er fengselet et mikrokosmos der makt er mer komplisert enn myndighetsbevilget autoritet. Alle fengselsideologiers tro på rehabilitering og opplæring forsvinner til fordel for tilpasninger til mikrokosmosets egne logikker og trossystemer. […]

Hvordan vi behandler våre kriminelle sier mye om hva vi tenker om det å være menneske, men det gjør hvordan vi lager teater også. I Særp Tropez – Fengselet er fengselet både en konkret og en tenkt tilstand gyldig for oss alle sammen.»

Julie Rognved Amundsen, Scenekunst.no, 24.11.2023

«Denne forestillingen gir for meg et svar på det evige spørsmålet om hvorfor kultur er viktig. [Vi] får innsikt på et mellommenneskelig plan og en dypere forståelse av at livet fort kunne sett annerledes ut for mange av oss, hadde ikke tilfeldighetene bikket vår vei.»

Halvor Titlestad i Sarpsborg Arbeiderblad, 28.11.2023

Praktisk informasjon:

Spilles fra 16. november til og med 21. desember.
Vennligst kjøp billett på forhånd. Forestillingen starter presis.

Oppmøtested:
Utenfor porten til Sarpsborg fengsel, Bryggeriveien 7, 1727 Sarpsborg.
Det vil ikke være mulighet til å vente innendørs.  

Parkering:
Vi anbefaler å parkere på Glengshølen. Det er dessverre ikke anledning til å parkere ved Kiwi. 

NB:
Forestillingen foregår i et fengsel. Vi advarer om trange rom, raske forflytninger, og temaer som hører inn under det som foregår i et fengsel og grunnene til at man sitter der. Vi ber derfor deg om å ta dette i betraktning når du vurderer å se forestillingen. Vær likevel trygg på at vi er opptatt av at din sikkerhet blir ivaretatt under hele oppholdet.

Anbefalt aldersgrense er fra 13 år og oppover. Varighet er ca. 2 timer og 15-30 minutter (litt avhengig av hvor fort publikumsinnslippet lar seg gjennomføre.)

Tilrettelegging
Ved behov, ta kontakt på e-post: sarptropez@gmail.com

  • Særp Tropez, Fengselet
    Særp Tropez, |Fengselet| har premiere i nedlagte Sarpsborg fengsel 16.11.2023. Foto: Morten Bendiksen

Kreditering:

Skuespillere: Felipe Orellana Castro / Fela, Cici Henriksen, Hege Hvidsten, Kenneth Lorentsen, Thomas Stene-Johansen, Patrik Stenseth, Numa Edema Norderhaug, Gaute Næsheim, Martin Øvrevik.
I tillegg deltar flere statister og småroller.

Regi, konsept, ide:  Cici Henriksen
Co-regi:  Erik Schøyen
Manusgruppe: Audun Fagervold Hansen, Hedda Sandvig, Erik Schøyen
Alle skuespillere har vært med å utvikle manus, scener og tekstmateriale gjennom improvisasjon.
Scenografi: Hanna Fauske, Audun Fagervold Hansen, Rina Henriksen, Trine Mathisen, m.fl.
Lysdesign: Agnethe Tellefsen
Lyddesign/komponist: Håvard Gressum Antonsen
Dramaturg: Hedda Sandvig
Kunstneriske konsulenter: deWangen-produksjoner v/ Claire deWangen og Morten Bendiksen

Produsent: Cici Henriksen
Produksjonsleder: Ronja Kløver
Produksjonsassistent: Rina Henriksen
Lystekniker: Daniel Grinden
Markedsføring og sosiale medier: Patrik Stenseth
Foto: Morten Bendiksen
Logo: Eilif Fjeld Teisbo

Produsert av Særp Tropez Produksjoner i samarbeid med Østfold Internasjonale Teater.
Støttet av Kulturrådet, Sarpsborg kommune og Sparebank1 Østfold Akershus.

Pressebilder