fbpx

Spilletider og Billetter

Kunstfest vol.5: Artivisme

20.04.24 kl. 18:00 – 23:59Kunstfest vol.5: ArtivismeFredrikstadØITBilletter

KunstFest vol. 5: Artivisme

Velkommen til den femte utgaven av KunstFest! Under temaet «artivisme» inviterer ØIT og et drømmelag av internasjonale kunstnere til en kveld som handler om engasjement, protest og å ta samfunnsansvar på en kreativ måte.

OBS! Arrangementet er utsolgt, men vi legger ut noen ekstra billetter i døra (50,-) fra kl. 21 – førstemann til mølla!

Artivisme er sammensatt av ordene kunst (art) og aktivisme. Artivisme handler om å bruke kunst som protest eller til å øke bevisstheten om samfunnsmessige utfordringer. Parallelt med synkende tillit til politikk og eksisterende samfunnssystemer internasjonalt, har artivisme blitt stadig mer utbredt.

«Artivisme – der grensene flyttes, fantasien frigjøres og et helt nytt språk oppstår.»
Eve Ensler

I en globalisert verden stilles vi overfor felles problemstillinger som krever felles løsninger. Kreative uttrykk kan både peke på det som ikke fungerer i vår måte å organisere verden på, og på mulige alternativer. På denne femte kunstfesten til Østfold Internasjonale Teater kan du oppleve kunstnere som gjør nettopp dette.

18:00
Direct Action Theatre:
Serve and Protect – en audiovisuell danseforestilling

Teaser «Serve and protect». Video: Jan Hustak

Direct Action Theatre (D.A.T.) er en internasjonal performancegruppe som jobber i grenselandet mellom kunst og aktivisme. Deres forestilling Serve and Protect får urpremiere under KunstFest!

Deres arbeid spenner fra performance og intervensjoner i offentlig rom til forestillinger og utstillinger i mer tradisjonelle scenerom og gallerier. Leken med symbolverdier brukes som et kraftig virkemiddel i D.A.T.s intervensjoner, som ofte er basert på aktuelle sosiopolitiske spørsmål eller miljøsaker.

I serien med tittel Serve and Protect, som er en variasjon over mottoet til amerikansk politi, bruker D.A.T. opprørspoliti-uniformer som sitt viktigste visuelle og symbolske materiale. Ved å plassere uniformene i absurde eller uvanlige situasjoner stiller kunstnerne lekne spørsmål rundt maktforhold. Gruppa sier selv at målet og hensikten er å «tjene og beskytte folket, naturen, gleden, skjønnheten og selve livet».

Forestillingen «Serve and Protect» som vises under KunstFest vol. 5 er en kulminasjon av serien med samme navn. Med utgangspunkt i D.A.T.s offentlige intervensjoner vil forestillingen vri på de tradisjonelle maktrollene i samfunnet. Gjennom arbeid med energien i vold og protest, vil gruppa berøre temaer som miljøtristesse, krig, uniformitet og massebrutalitet.

Men, publikum kan forvente å se det dypt menneskelige bak uniformene og de alvorlig temaene.
– Du kan komme til å le, bli sint eller gråte: Den fulle opplevelsen av å være tilstede på denne planeten, sier D.A.T. selv. (OBS! Den 13.april kan du få en forsmak på D.A.T.s forestilling og virke i Fredrikstad sentrum. Klikk her for å se hvor og når!!)

Les mer på oit.no/produksjon/direct-action-theatre/
Gruppens konto på instagram: instagram.com/directactiontheatre/

Ca. 20:00
Panelsamtale

Det blir en panelsamtale med de medvirkende kunstnerne, ledet av Emma Arnold. Arnold er samfunnsviter og kunstner og leder for tiden The Institute of Art & Enviroment, et uavhening forskningsistitutt som utforsker sammenhenger mellom kunst, klimautfordringer og offentlig rom. Hun vil også holde en innledning om artivisme.
https://www.emmaarnold.org/

Ca. 22:00
Rosemary Loves A Blackberry

Rosemary Loves a Blackberry er soloprosjektet artist og aktivist Diana Burkot – et multisjangerprosjekt med fokus på musikk, uten formelle eller stilistiske begrensninger.

Burkot (f. 1985) ble først kjent for et norsk publikum gjennom legendariske Pussy Riot . Fra 2011 laget kunstkollektivet furore både i og utenfor Russland med sine gerilja-performancer. Utkledt som feministiske superhelter i fargerike balaklavaer protesterte de høylytt mot reaksjonære ledere, Putins bånd til den russisk-ortodokse kirken, og senere mot Trump. Siden har kollektivet endret sjanger noe, men er i høyeste grad aktive.

Parallelt har Burkot slått seg opp som soloartist med en imponerende merittliste både musikalsk og akademisk. I tillegg til bachelorgrader i PR og jazz, har hun tatt  en mastergrad i samtidskunst med vekt på multimedia ved universitetet i Moskva, og jobber nå med en europeisk master i musikk ved Universitetet i Reykjavik. I 2023 ble hun tildelt graden Doctor of Letters ved Universitet i Kent.

Rosemary Loves a Blackberrys fjerde album, +4 kom ut i februar 2022 og beskrives som «en hybrid av elektronikk og klassiske instrumenter som cello, fiolin, piano, fløyte, trompet […] et soundtrack til skumle, men drømmende eventyr». (Bandcamp)   

youtube.com/@rosemarylovesablackberry

17:10, 21:10. 21:57
Thomas Østbye:
Sivil ulydighet, film

Sivil ulydighet av Thomas Østbye hadde premiere høsten 2023.

Thomas er dokumentar- og kunstfilmskaper, som har blitt nominert til og vunnet en rekke norske og internasjonale priser. På KunstFest viser vi hans film Sivil ulydighet.

I 2021 hadde Østbye premiere på Enhver har rett til, om hva som skjedde da norske miljøorganisasjoner saksøkte den norske stat for brudd på Grunnlovens §112 – den såkalte miljøparagrafen – gjennom oljeutvinning i Barentshavet. Oppfølgeren Sivil ulydighet er en intens og empatisk øyeblikkskildring om kampen for å stanse norske CO2-utslipp. Filmen retter blikket mot det større bildet: Hva er det som får vanlige mennesker på tvers av generasjoner til å engasjere seg i klimakampen og trosse mektige krefter i fossilsamfunnet? Varighet 46 min.

Østbye driver sitt eget produksjonsselskap, PlymSerafin og er kjent for formalt originale dokumentarer som omhandler samtidspolitiske dilemmaer. Av Thomas sine andre filmer kan nevnes bl.a. Imagining Emanuel, HUMAN og In your dreams, som har blitt innkjøpt av Kulturrådet og vist på bl.a. NRK og Museum of Modern Art i New York. I tillegg til dokumentarfilm jobber Thomas blant annet med foto og installasjonskunst. Han har jobbet med scenekunstinstitusjoner ved flere tilfeller, bl.a. som filmskaper i De elendige, en co-produksjon mellom Teater Innlandet og Artilleriet Produksjoner i 2018. Under korona-nedstengningen i 2020-2021 produserte han Tyngde – et filmdikt (senere utgitt i reviderte versjoner som Tyngde og Første stemme), i samarbeid med Østfold Internasjonale Teater.

https://www.plymserafin.com/about/

DJ Bjørn

DJ Bjørn (Otten) spiller musikk fraTyrkia, Levanten, Nord-Afrika, Øst-Afrika, Vest-Afrika og Øst-Asia!

Medvirkende

Diana Burkot
Thomas Østbye
Direct Action Theatre v/
Jan Hajdelak Husták
Nela H. Kornetová
Øystein Elle
Ellen Røhr-Staff
Björn Honsson
Arnt Christian Hellum Teigen
Per Magnus Barlaug
Guillermo John Magno
Mohammed Elyas Lehry
Daniel Halvoník
Annalisa Dal Pra
Kristin Honsson
Trymm Flike
Henrik Olsson
Serafina Wexels-Moore
Amelia Oliver 

Plakat: Vegar Bakken, Page Black
Produsent: Malin Østli

Støttet av: Direct Action Theatre har fått støtte av Kulturkontakt Nord ved Nordisk ministerråds kultur- og kunstprogram, T.I.T.S. performance group, Projektor Pøblene, Grenland Friteater, Nová Síť, EEA Grants, Kulturrådet og DTS/Performing Arts Hub Norway.

Denne produksjonen er en «tjuvstart» på §112 Fredrikstad, en ny kunst- og kulturfestival, som over fire måneder skal utforske om vi er gode forfedre. Bakteppet er grunnlovens miljøparagraf. Gjennom kulturopplevelser, samtaler, folkemøter og debatt vil §112 presentere klimaspørsmålene for publikum på en ny måte.

Les mer på paragraf112.no

Pressebilder

Innhold

    Relaterte artikler

    Relaterte artikler