Spilletider og Billetter
DUS – Hjemkomstene (Indre Østfold Kulturskole)
DUS – Restart (Indre Østfold Kulturskole)
DUS – Reboot (Moss Kulturskole)
DUS – Hjemkomstene (Ås Kulturskole)
DUS – Redd ein fjord (Natur og Ungdom Spydeberg)
DUS – Den unge scenen, regionsamling 2025
8.-9. februar 2025 inviterer Østfold Internasjonale Teater til regionsamling for deltakergrupper i DUS – Den unge scenen!
Den unge scenen (DUS) er et landsdekkende prosjekt som utvikler sceniske tekster for og med ungdom i alderen 13 til 19 år. Rundt 80 ungdomsgrupper fordelt over hele landet deltar i DUS, som arrangeres annethvert år. Østfold Internasjonale Teater er vertskap for regional samling og festival i Østfold.
Bildet over: Fra DUS-festival på ØIT 8 februar 2025. Foto: Harald Fosssen, ØIT
Program og deltakere i DUS Østfold 2025
Gjennom å bli med på DUS får teatergruppene sjansen til både å spille nyskrevet dramatikk for ungdom og til å møte teaterinteresserte fra andre deltakergrupper. På regional samling ved Østfold Internasjonale Teater møtes grupper fra ulike steder i regionen for å delta på workshops og se hverandres forestillinger. Vi har noen få gratisbilletter tilgjengelig til hver forestilling – bestill via lenker over!
Lørdag 8. februar
Lørdag 8. februar kl. 12
Indre Østfold Kulturskole, gruppe 1
viser Hjemkomstene
Instruktør: Hanne Blekken
Skuespillere: Nikolai Eie, Signe Marie Gihlemoen, Alma Günther, Ida Johansen, Storm Elias Jåsund, Selma Marie Østbye Mandt
Lokal premiere: 6. februar, Festiviteten, Mysen


Lørdag 8. februar kl. 15
Indre Østfold Kulturskole, gruppe 2
Blanke ark – Norge 2054, Restart
Restart er en “devised” forestilling, en måte å lage forestillinger på hvor aktørene samarbeider i den skapende prosessen med utgangspunkt i årets åpne DUS-oppgave Blanke ark- Norge 2054. Forestillingen er laget av teaterelever i alderen 12-16 år:
Instruktør: Dina Valberg
Medskapende skuespillere: Mie Sophie Askedahl, Jonas Felder Ingeborg Hlin Finne-Habel, Mia Marie Ihlen, Mathea. H. O Rakstad, Johanna Sollie Rambøl, Kriti Thapa-Parajuli
Lokal premiere: 6. februar, Festsalen, Kulturtorget Mysen
Lørdag 8. februar kl. 18
Moss Kulturskole, Teaterskolen 3
viser Reboot
Instruktør: Kari Jenseg
Skuespillere: Morec D’Angelic, Shirin Fahadi-Elmenhorst, Ella Næss, Emil Næsgaard, Leelou Melbø-Jørgensen, Ole Robin Mjelstad, Matilda Ryan
Lokal premiere: 1. februar, Hoppern Skole (Varden)

Søndag 9. februar
Søndag 9. februar kl. 10:45
Kulturskolen i Ås
viser Hjemkomstene
Instruktører: Ingjerd Engh og Helene Bjørneby
Skuespillere: Nora Løkstad Eriksen, Luka Faltin, Leiah Halvorsen, Wilmer Husby, Arvid Fryle Jansson, Lena Louise Gaarder Johansen, Linn Thea Karlsen, Astrid Kvamme, Sophie Helene Nordhaug, Klara Alvilde Olhans, Eldrid Oline Samset, Ellinor Andrea Skåre, Ida Louise Van Waes
Lokal premiere: tirsdag 28. januar, 18:30, Ås kulturhus


Søndag 9. februar kl. 14:00
Ny sus, Natur og Ungdom Spydeberg
viser Redd en fjord
Instruktør: Edith Lindter
Skuespillere: Live Mortensen, Sophia Onsun, Astrid Pharo, Mathilde Pålerud, Tomine Skoie, Anna Vestrheim
Lokal premiere: 6. februar kl.18:00, Godshuset, Spydeberg stasjon
Dramatikere og tekster DUS 2025
Seks dramatikerne har skrevet tekster til DUS 2025. I tillegg kunne deltakergruppene velge tekster av to unge dramatikere som deler førsteplassen i årets dramatikerkonkurranse for unge.
>> Se en oversikt over alle årets dramatikere og tekster hos DUS.as
Følgende stykker er valgt av deltakergruppene i Østfold:

Jesper Eriksen Sundnes: Reboot
Reboot er et stykke i sjangeren science fiction. To venninner har omkommet i en trafikkulykke og fått lastet opp bevissthetene sine på en harddisk. Nå befinner de seg i et digitalt, midlertidig etterliv sammen med noen andre karakterer i tilsvarende situasjon. Mens de venter på å gjenopplives i nye, 3D-printede kropper møter de tekniske, filosofiske og mellommenneskelige utfordringer som kan minne om utfordringer fra vår egen teknologiske hverdag.
Jesper Ëriksen Sundnes er manusforfatter og regissør fra Asker, bosatt i Oslo. Han har skrevet mye for film og TV, mest i sjangrene komedie og drama. Har også laget en del tegnefilm og skriver ofte musikk til prosjektene.
Fredrik Brattberg: Hjemkomstene
En dag kom ikke mamma hjem. Det var tirsdag og Åsmund kom først. Han sluttet tidlig på skolen og like etter ham kom Eva, og etter det pleier mamma å komme. Så kom Olav. Anna var på trening tirsdager, og da hun kom, spurte hun med en gang hvor mamma var. Vi andre hadde prøvd å ringe henne, men det var bare rett på svarer. Og så kom Torstein, og da var det egentlig full panikk. Vi var ute i gatene og ropte etter henne, vi ringte rundt til vennene hennes, men ingen hadde sett henne. Og så kom Trine. Trine hadde vært hos en venninne og var gått tom for strøm, og da hun kom, var politiet der.
Fredrik Brattbergs stykker er oversatt til omlag 30 språk og er spilt verden over, bl.a. på Theatre du Rond Point, Theatre de la Cité, Theatre National du Nice og Schauspiel Frankfurt. Han har vunnet bl.a. Ibsenprisen og Ferdinand Vanek Award.


Marit Eikemo: Redd ein fjord
Ungdommer fra Bygda og tilreisende naturvernorganisasjoner har aksjonert i tre uker for å hindre et industriselskap (Selskapet) i å dekke tre kvadratkilometer av bunnen i Fjorden med gruveslam. Handlingen går for seg på dagen for storaksjonen, fra morgenen når aksjonistene først tar seg inn på anleggsområdet for å lenke seg fast.
Marit Eikemo er forfatter og kulturleder Odda, bosatt i Bergen. Hun debuterte i 1999 med intervjuboka Her, no. Møte med unge menneske. Hun har skrevet for teater og opera, utgitt syv romaner, en novellesamling og en essaybok. Hun mottok Amalie Skram-prisen i 2017, var festspilldikter på Dei nynorske festspela i 2018, og mottok Samlagsprisen i 2019.
Åpen oppgave: Norge 2054
I 2054 vil dagens ungdom være de voksne som styrer Norge. Hvordan har det gått med alle kriser og utfordringer som henger over oss i dag? Er det et skrekkscenario vi går mot, eller er det lysere og gladere tider? Hvordan er scenespråket om 30 år? Betyr teater noe?
I 1948 kom George Orwell med romanen “1984” som på mange måter ble en milepæl i verdenslitteraturen. Gruppene som har valgt denne åpne oppgaven skuer 30 år fram i tid og lager framtidens teater med framtiden som tema.
Konsept av Eirik Nilssen Brøyn, prosjektleder for DUS.
Faglig råd
Under regional samling i februar vil alle gruppene få tilbakemelding på sine forestillinger fra et faglig råd bestående av profesjonelle aktører. Fra DUS sentralt kommer dramaturger Anders Hasmo og Carl Jørn Jacobsen Johansen, mens representanter fra Østfold er regissør Martine Tufvesson Lundberg og teatersjef ved ØIT, Thomas Østgaard.
Viktige datoer for DUS 2025
8.-9. februar 2025: Regional samling ved Østfold Internasjonale Teater
En av deltakergruppene på den regionale festivalen inviteres til å spille på Det Norske Teatret under den nasjonale DUS-festivalen i mai! Deltakerlisten blir klar etter at alle regionsamlinger er avviklet.
22.-24. mai 2025: Nasjonal DUS-samling for utvalgte grupper ved Det Norske Teatret