In Search of Democracy 3.0 Company New Heroes (NL)

Forestilllingen er dessverre utsatt grunnet korona, reise- og karantenerestriksjoner.

Kan kunst og teater bidra til byutvikling og økt medbestemmelse? Ja, mener Company New Heroes, som reiser Europa rundt på jakt etter et oppgradert demokrati. I oktober skulle de kommet til Moss og Fredrikstad med denne interaktive, kritikerroste forestillingen.

Les mer om In Search of Democracy del 1 her >>

In Search of Democracy 3.0 er et undersøkende kunstprosjekt som ser på hvordan lokalt demokrati  kan praktiseres i en stadig mer globalisert verden. Høres det komplisert ut? Nederlandske Company New Heroes og regissør Lucas de Man gjør det enkelt! Kompaniet har reist Europa rundt med sitt opplegg og kommer bl.a. til Moss i forbindelse med byens 300-årsjubileum.

In Search of Democracy 3.0 er invitert til feiringen av Østfold Internasjonale Teater i samarbeid med Moss 2020, for å bidra til samtalen om byens fremtid. Dette blir en samtale som ikke foregår via debattinnlegg og kronikker, men gjennom en installasjon og en forestilling.

I Moss har prosjektet i to deler: I august inviterer vi mossingene til å dele sine visjoner for nye byutviklingsområder i rundt den nye togstasjonen. Ideene blir visualisert av profesjonelle illustratører. Les mer om In Search of Democracy del 1 her:

I oktober inviterer vi til denne interaktive forestillingen om demokrati.

Interaktiv forestilling

Company New Heroes setter konseptet demokrati inn en konkret og forståelig setting. Foto: Company New Heroes.

Med autoritære ledere, algoritmestyrt informasjon, polarisering, pengemakt og voksende mistillit til politikere, kan det internasjonale nyhetsbildet være deprimerende lesning.

I Norge er vi så heldige å bo i et land hvor demokratiet har gode kår generelt. Samtidig kan lokalt demokrati preges av avmakt i møte med nasjonale eller globale krav til utviklingen på områder som industri, miljø og byutvikling.

Hvis vi vil fordele makt på en rettferdig måte, må noe endres. Men hva – og hvordan? Company New Heroes leter etter svar i hele Europa – og i Moss.

Forestillingen er energisk, humoristisk, visuell, musikalsk og full av historier og dialog. Det hele begynner med en fortelling om demokratiets opphav som nok vil overaske mange, og fortsetter gjennom dagens utfordringer og mot en mulig fremtid.

Forestillingen er en del av programmet til  Moss 2020. Se over for forestillingsdatoer.

Dette sier presse og publikum 

«Fra første stund involverer aktørene publikum i søket etter demokratiet […] alle vil bidra muntlig til den løsslupne diskusjonen, som likevel holdes tett under kontroll av De Man og skuespillerne hans på en smart og vittig måte. Raske, improviserte vitser imellom og en stor bunke forslag fra publikum. ”

– Dagblad van het Noorden

“Jeg var på et show om demokrati i ettermiddag. Der kom det fram mange ideer fra hele verden om hvordan vi bedre kan involvere folk i politikken, og sikre at stemmen deres blir hørt. Jeg tok notater. Det var virkelig gode ideer og jeg vil garantert huske dem! ”

-Lilianne Ploumen, tidl. minister, på den nederlandske statskanalen NTS

“Energien og inspirasjonen som ‘ In Search of Democracy ’ bringer med seg, og som bare vil øke i løpet av turneen, er et veldig kjærkomment tilskudd til rådene fra politiske utvalg med samme tema. Det høres så opplagt ut, men blir dessverre sjelden gjort: Involvér kreative sinn i å utforme nye ideer og sette opp en sosial samtale. ”

– Theaterparadijs

«Company New Heroes gjennomførte søket etter et «demokrati 3.0 »  på en grundig måte både når det gjaldt innhold og form. De er spesielt oppmerksomme på at ingen faller av underveis – fordi demokratiet bare kan formes eller gjenoppfinnes hvis alle er med […] Forestillingen er tankevekkende og bygger på denne måten en bro til den «virkelige verden». Det småskala-demokratiet som oppstod i forestillingen fortsetter å gi gjenklang ”

– Pzazz

For å holde demokratiet reelt og levende må vi endre praksis. De kreative menneskene på gulvet vet hvordan de kan stimulere folk til å komme med små og store forslag, hjertevarmende og overraskende. Flott å oppleve!

– Teaterkrantz

Hvor vil vi med fremtidens styresett? In Search of Democracy 3.0 undersøker spørsmålet blant innbyggere i hele Europa – og i Moss. Med tegninger, film og en forestilling setter de konseptet demokrati i en konkret og hverdagslig setting som alle kan delta i.
In Search of Democracy 3.0 Project Trailer © Stichting Nieuwe Helden

Kreditering

Kunstnerisk leder og vert: Lucas De Man (Stichting Nieuwe Helden)
Performance og vert: Willy Thomas (ARSENAAL/LAZARUS)
Dramaturg og vert: Sarah Eisa (ARSENAAL/LAZARUS)
Musiker og utøver: Niels Kuiters (Stichting Nieuwe Helden)
Research og kreativ produsent: Jasper van den Berg (Stichting Nieuwe Helden)
Filmregissør: Emma Lesuis (Stichting Nieuwe Helden)
Produksjonsledelse: Kim Eldering (Stichting Nieuwe Helden)
Produksjonsledelse Norge: James Moore (Østfold Internasjonale Teater)
Produksjonskoordinator Norge: Fredrik Borgund (Østfold Internasjonale Teater)
Co-produksjon: Atelier 231 (FR), Festival di Terni (IT), Freedom Festival (UK), La Strada Graz (AT), Lieux publics (FR), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Theater op de Markt (BE) and UZ Arts (UK) og Østfold Internasjonale Teater (NO). Prosjektet er et pilotprosjekt under IN SITU Act og er støttet av EU-programmet Kreativt Europa, samt av Viken Fylkeskommune

In Search of Democracy 3.0 presenteres i samarbeid med Byliv Moss, Christian Fredrik-dagene og Moss 2020.

Les mer om prosjektet på www.insearchofdemocracy.com 

Innhold