Urpremiere: Tyngde – et filmdikt

Når vi virkelig savner noen, leter vi hvor som helst.

Sceneversjonen av Tyngde var en del av det opprinnelige åpningsprogrammet til Østfold Internasjonale Teater som måtte avlyses pga. Korona-situasjonen. Nå gleder vi oss over å kunne ønske velkommen til urpremiere på den rykende ferske filmversjonen som fremføres med live musikk.

Tyngde er to dikt fra det hinsidige. Det ene fra før livets begynnelse, det andre fra etter livets slutt. Den ene stemmen taler fra et sted i kosmos, den andre gjennom frøet og plantenes perspektiv. Det er kjærlighet og lengsel som tvinger oss inn i disse perspektivene, fordi man aldri vil slutte å lete etter noen man har elsket og mistet.

Fra tekst til scene til lerretet

Tyngde er skrevet av Demian Vitanza, og ble tildelt Ibsenprisen 2019. Teksten er musikalsk bearbeidet i et elektroakustisk lydlandskap av Nils Martin Larsen og Bendik Kjeldsberg, som også spiller live på scenen. 

Diktene framføres av skuespillerne Terje Strømdahl og niårige Alva Vitanza fra Halden. De to blir talerør for stemmene til et barn som aldri ble født og en avdød mann. Samtidig er de også en del av livshistoriene til disse to.  Slik blir Strømdahl et medium for sin avdøde ektemann, som snakker til oss via sitt livs kjærlighet.

Omtaler av sceneversjonen

«Tyngde setter seg i kroppen som en eksistensiell klo  (…) Dette er en kraftanstrengelse av dimensjoner.» 
Victoria Kielland, Klassekampen 

«Demian Vitanza har åpenbart en særegen evne til å få folk til å åpne seg og by på historier som er viktige, både i kraft av det individuelle og det allmenngyldige. Terje Strømdahls dypt personlige inngang til materialet, i kombinasjon med det overordnede kunstneriske prosjektet, gjør dette til en sjelden forestilling.»
Chris Eriksen, Scenekunst.no

«Jeg er blitt svært positivt overrasket – og dypt grepet – av Demian Vitanzas nyskrevne verk Tyngde. Tonesatt av Nils M. Larsen og Bendik Kjeldsberg og fremført av Terje Strømdahl og ti år gamle Oline Flæte Modalsli. Et fantastisk eksempel på hvor mye en god produksjon kan løfte et dramatisk verk.» 
Per Christian Selmer-Andersen, Aftenposten

Medvirkende

Manus: Demian Vitanza
Komposisjon og musikk: Nils Martin Larsen, Bendik Hovik Kjeldsberg
Produsent, regi og klipp: Thomas Østbye
Foto: Marthe Vold
Lyddesign: Gunn Tove Grønsberg
Skuespillere: Terje Strømdahl, Alva Vitanza
Linjeprod, koordinering: Cathrine Kielland
Utøvende produsent: Anneli Sollie, Østfold Internasjonale Teater

Produksjon: Demian Vitanza fiksjoner og PlymSerafin.
Co-produksjon: Østfold Internasjonale Teater
Muliggjort med støtte fra Østfold Internasjonale Teater, samt omdisponerte gjestespillmidler fra Norsk Kulturråd via Conerstone / Vik & Lie

I forkant av filmen er det laget en sceneversjon av Tyngde, som skulle blitt spilt flere steder i Østfold våren 2020, men som måtte avlyses pga. korona. Kreditering sceneversjon:
Regi scenisk versjon: Simon Boberg
Scenografi og grafiske elementer: Eirik Sæther
Lysdesign, teknikk: Yasin Gyltepe
Dramaturg sceneversjon: Elin Amundsen Grinaker
Produsent sceneversjon: Ingrid Hansen 

Innhold